'Yurt Dışı Finansman Tartışması'

Hollanda’da “Camilere Meclis Sorgusu” Getiren Önerge Kabul Edildi

Hollanda'da yurt dışından maddi yardım alan camilerin yöneticilerinin mecliste oluşturulacak komisyon tarafından sorgulanmasını içeren önerge kabul edildi.

Hollanda Temsilciler Meclisi @ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Hollanda’da tartışma yaratan cami derneklerinin yöneticilerinin meclis tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından sorgulanması ile ilgili önerge Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi. Önergeye DENK Partisi dışında diğer partilerin tamamı destek verdi. DENK Partisi’nden önerge ile ilgili yapılan açıklamada, sadece camilerin ve Müslüman kuruluşların hedef alınması ve şüpheli konumuna yerleştirilmesi eleştirilirken, camilerin sorguya değil, karşılaştıkları İslamofobik saldırılardan dolayı desteğe ve güvenilmeye ihtiyaçları olduğu vurgulandı.

Çağrılacak Kuruluşların Listesi Belirlenecek

Kabul edilen önerge sonrası sorgulama için farklı siyasi partilerin yer aldığı bir komisyon kurulması ve çağrılacak kuruluşların listesinin belirlenmesinin beklendiği ifade edildi. Devletçi Reform Partisi, sorgulamayı bu sene içinde gerçekleştirmeyi planladıklarını duyurdu. Sorgulamadan çıkan sonuçlara göre konunun tekrar parlamentoda tartışmaya açılması ve ilgili bakanlık ile görüşülmesi bekleniyor.

“Özgür Olmayan Ülke” Kavramı Tartışma Yarattı

Hollanda hükümeti, sivil toplum ve dini kuruluşların yurt dışı finansmanı hakkında şubat ayında yaptığı resmi açıklamada finansmanı kısıtlamak için bir yasal dayanaklarının olmadığını belirtmişti. Ancak hükümet, yurtdışından gelen finansmanın Hollanda Türk toplumunu olumsuz etkilediğini öne sürerek finansmanı kısıtlamaya yönelik imkanları araştırmaya devam edeceklerini bildirmişti. Hükümetin açıklaması, kısıtlama için gerekçe gösterilmek istenen nedenlerin ceza hukukunda karşılığının bulunmadığı ve taraflı olduğu sebebiyle bazı hukukçular tarafından eleştirilmişti. Özellikle özgür olmayan ülkelerden gelecek finansmanın kısıtlanması amacıyla getirilmek istenen “özgür olmayan ülke” kavramında kullanılmak istenen ölçütlerin tarafsız olmadığı yapılan eleştirilerden biriydi. Söz konusu ölçütlere göre Türkiye de “özgür olmayan ülkeler” listesinde yer alıyor.

Yurt dışı finansmanına ilişkin tartışmaların tekrar gündeme taşınmasıyla birlikte Sosyalist Parti (SP) ve Devletçi Reform Partisi (SGP), yurt dışından finansman alan camilerin meclis tarafından oluşturulan bir komisyon aracılığıyla sorgulanması için şubat ayında bir önerge sunmuştu. Söz konusu sorgulama yöntemi, Panama belgelerinden dolayı Hollanda Temsilciler Meclisi’nde ilk defa 2017 yılında uygulanmıştı. Komisyonda 6 milletvekili yer almış ve sorgulama 8 gün sürmüştü. (hh)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler