'Almanya'

Irkçılar Tehdit Etti, Lise Diploması Alan Öğrenci Gazeteden İsmini Kaldırttı

Almanya’daki üniversiteye geçiş diplomasını (Alm. “Abitur”) almaya hak kazanan göçmen kökenli bir genç, mezun olan öğrencilerin isim listesini bir tebrik mesajıyla yayımlanan gazeteden isminin kaldırılmasını istedi. Nedeni ise, ırkçı ve tehdit içeren mesajlar.

@Shutterstock değişiklikler: Perspektif

2016 yılında Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde üniversiteye geçiş belgesi olarak da adlandırılan Abitur diplomasını almaya hak kazanan göçmen kökenli bir genç, o yıl mezun olanların isim listesini tebrik mesajı olarak yayımlayan Rheinische Post gazetesinden isminin kaldırılmasını istedi. Gazeteye mektup yazan genç, “İsmim online haber portalınızda yer aldığı için sürekli olarak AfD ve Pegida gibi örgütlere üye olan aşırı sağcılardan nefret ve kin söylemleri içeren ırkçı ve tehdit mesajları alıyorum.” dedi. Bu durumdan ötürü rahatsızlığını açıkça ifade eden genç, şu an bir işletme kurma gayreti içerisinde olduğunu ve adının arama siteleri üzerinden aşırı sağcı Facebook paylaşımlarında görülmesini istemediğini belirtti.

“Genci Hedef Tahtasından Aldık”

Bu olayı şahsi Twitter hesabından gündeme getiren, Rheinische Post gazetesinin genel yayın yönetmeni Rainer Leurs ise “Lise diplomasının alındığına dair bir haber, aslında mutlu ve gururlu olunması gereken bir durum olması gerekir. Bu gencin ismini, onu hedef tahtasından almak adına haberden çıkardık. Günümüzde Almanya’da böyle bir şeye gerek duyulması çok acı.” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Pegida’nın Irkçı Facebook Paylaşımı Kaldırılmadı

Mezun olduktan sonra Pegida’nın Bavyera Eyaleti’ndeki bir bölge kuruluşu, Facebook üzerinden bu listeyi “Artık Yeter” (Alm. “Genug ist Genug”) etiketi ile paylaşmış ve paylaşım metnine lise diplomasını almaya hak kazananlarla dalga geçen bir üslupla “Gittikçe daha fazla Alman öğrenci lise diploması alıyor” (Alm. “Immer mehr Deutsche machen Abitur”) yazmıştı. Bu paylaşım üzerine, “Kuran okulu”, “Almanlar nerede?”, “İslamizasyon gerçekleşemez” gibi ırkçı yorumların yapıldığı da gözlemlenirken, herkese açık bir şekilde yapılan bu paylaşımın hâlâ erişilebilir olduğu ifade ediliyor. Her ne kadar göçmen kökenli genç, bu paylaşımın kaldırılmasıyla alakalı Facebook’la da iletişime geçse de hiçbir neticeye varamadığını gazeteye yazdığı mektupta dile getiriyor.

Bu paylaşımdan ayrı olarak kişisel olarak da ırkçı ve tehdit mesajları aldığını ifade eden genç, kendisine yöneltilen mesajları şu şekilde özetliyor: “Yabancılar burada istenmiyormuş ve eğer burada olacaklarsa üniversite okumayıp, normal bir işte çalışmaları gerekiyormuş.”(ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler