'Göçmen Kökenlilerin Medyada Temsili'

Göçmenler Medyada Nasıl Temsil Ediliyor?

Göçmen kökenliler ve mülteciler Alman medyasında nasıl temsil ediliyor? Macromedia Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan deneyimli gazeteci ve medya uzmanı Prof. Dr. Thomas Hestermann'ın konuyla ilgili hazırladığı rapor, çarpıcı bulguları öne sürüyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya genelinde farklı şehirlerde medya özelinde eğitim sunan Macromedia Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan deneyimli gazeteci ve medya uzmanı Prof. Dr. Thomas Hestermann, geçtiğimiz günlerde göçmenlerin ve yabancı kökenli insanların medyada nasıl gösterildiğine dair bir uzman raporu sundu.

Raporda 2019 senesinde Almanya’nın en büyük sekiz televizyon kanalının ve en yüksek tiraja sahip beş gazetenin Almanya’da yaşayan göçmen kökenli insanları nasıl gösterdiği incelendi. Raporda ayrıca göçmen ve mültecilerin zor hayat şartlarının ve yaşam çabalarının nasıl değerlendirildiği de incelendi.

Her Dört Haberden Birisi Göçmen ve Mültecileri Şiddetli Suç ile Bağdaştırıyor

Raporun bulgularına göre, göçmen ve mülteciler en çok bir suçtan sorumlu tutuldukları zaman haberlere çıkıyor. Bunun yanı sıra yasa dışı eylemler ve güvenlik riskleriyle ilişkin de çokça anılıyorlar.

Medyadaki haberlerde en çok ele alınan konu, yüzde 65,9 oranla iş piyasası ve sosyal devlet olarak öne çıkıyor. Göçmenleri konu alan haberlerin ise yalnızca yüzde 12,3’ünde kişilerin kendileri odak noktasında ve söz sahibi. Göçmenlerle ilgili başarı öyküleri ve olumlu gelişmeler hakkındaki haberler ise istisna olarak kalıyor. Ayrıca yardım kuruluşlarının projeleri ise medyada sadece yüzde 0,2 oranında ele alınıyor ve neredeyse hiç ilgi görmüyor.

İstatistiklere göre özellikle Bild gazetesinde, göçmen ve mültecilerle ilgili yayımlanan olumsuz haberler ve tarafsız haberlerin ikisi de yüzde 46,9 oranda iken, olumlu haberlerin yalnızca yüzde 6,2 olduğu görülüyor. Yine benzer sonuç, televizyon kanallarında da görülüyor. En çok göçmen ve mülteciler hakkında olumlu haberlere yer veren gazete ise yüzde 37,5 oranla Welt gazetesi. Haberlerinde göçmen ve mültecilere en çok söz hakkı veren gazete ise taz (Alm. “Tageszeitung”).

Göçmen Kökenliler Medyada Yeterince Temsil Edilmiyor

Rapora göre Almanya’da yaşayan göçmen kökenli insanların sayısı gün geçtikte artmasına rağmen göçmen kökenlilerin medyada temsili ise çok az ve var olan haberlerin büyük çoğunluğu ise olumsuz olaylarla bağdaştırılmış durumda. Prof. Hestermann, raporda bu soruna dikkat çekerken gazeteci etiğine bağlı olarak medya çalışanlarının toplumda büyük yankılar uyandırabileceklerini belirtirken çalışanların, toplumu oluşturan bireyler arasında köprü kurmak adına büyük sorumluluk taşıdıklarının altını çiziyor. (eby)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler