'Fransa Ulusal İmamlar Konseyi'

Paris Büyük Camii Ulusal İmamlar Konseyi’nden Çekiliyor

Paris Büyük Camii Başkanı Chems-eddine Hafiz, Fransa İslam Konseyi (CFCM) önderliğinde kurulacak olan Ulusal İmamlar Konseyi projesinden çekildiğini duyurdu.

Paris Büyük Camii | Fotoğraf: Andrzej Lisowski Travel/shutterstock.com

Paris Büyük Camii başkanı Chems-eddine Hafiz, 28 Aralık Pazartesi günü yaptığı açıklamada Fransa’daki Müslüman federasyonlarının kabul etmesi gereken değerler şartnamesine ilişkin yaşanan tıkanmayı gerekçe göstererek Ulusal İmamlar Konseyi projesinden çekilme kararı aldıklarını duyurdu. Hafiz, bu karara ilişkin “Aralık ortasına kadar her şey normal şartlarda ilerliyor gibiydi. Fransa İslam Konseyi (CFCM) içinde bulunan özellikle Fransa’ya düşman yabancı rejimlerle bağlantılı olan İslamcı unsurlar, şartnamedeki bazı önemli kısımları neredeyse sistematik bir şekilde sorgulayarak müzakereleri engelledi.” ifadelerini kullandı.

Hafiz sözlerine şu şekilde devam etti: “İslamcı hareketin üyeleri medyatik manipülasyonlar yapacak kadar ileri gidip onurumuzu lekelediler ve bu bağlamda hayatımızı tehlikeye atıp bu tüzüğün Müslüman cemaatin haysiyetine zarar verme isteğine sahip olduğuna inandırdılar. Bu, ciddi sonuçlara sebep olabilecek utanmadan atılmış bir yalandır.”

Fransa’daki Cezayirlilere yakın olan Paris Büyük Camii’nin başkanı Hafiz, “CFCM bünyesinde aktif olan bu İslamcı unsurlar, her zaman olduğu gibi, gerek gizli gerek açık bir şekilde, Fransa Müslümanları ile ulusal toplum arasında sağlıklı yakınlaşmalar oluşturmayı amaçlayan tüm girişimleri ortadan kaldırmak için çalışıyor.” sözleriyle hedef aldığı federasyonları isimlerini açıkça belirtmeksizin suçladı.

Taslak şartname hususundaki tartışmalar sebebiyle Ulusal İmamlar Konseyi projesinin toplantılarına artık katılmayacaklarını duyuran Paris Büyük Camii, buna ilaveten CFCM içindeki İslamcı unsurlarla tüm temasları dondurma kararı aldı.

İlgililerden Tepkiler

Rhône Camii Konseyi (Fr. Conseil des mosquées du Rhône, CMR) ve Rhône İmamları İlahiyat Konseyi (Fr. Conseil théologique des imams du Rhône, CTIR) 28 Aralık Pazartesi akşamı Paris Büyük Camii’nin aldığı karara yönelik tepkilerini beyan ettiler. Yapılan açıklamada, Fransa’daki Müslüman temsilcilerinin kendi aralarındaki anlaşmazlıkları alenen göstermekten asla vazgeçmeyişlerine karşı derin rahatsızlıklar dile getirildi.

CFCM’in Ulusal İmamlar Konseyi projesine karşı çıkan bu iki konsey, aceleyle hareket edilmesinden ve asıl danışılması gerekenlere danışılmadan konseyin kurulmasından yakınıyor: “Fransa’daki neredeyse tüm imamlar kendi mesleklerinin işleyişini düzenleyen bir taslak şartnamenin oluşturulması gibi önemli bir konuda kendilerine hiçbir şekilde danışılmadığı veya bilgi verilmediğini belirtiyor.”

Ayrıca 1 Aralık’ta yayımlanan Le Monde haberinde başta Fransa’da ünlü ilahiyatçı Tareq Oubrou olmak üzere 12 imamın Ulusal İmamlar Konseyi’ne rest çektiği belirtilmişti. Fransa İslam’ı konusunun idarî kısmın devlete fakat dinî yönünün din görevlilerine düştüğünü vurgulayan imamlar topluluğu, imamlar konseyi kurma fikrinin güzel olduğunu ama bu fikir için başvurulan yolların yanlış olduğunu ifade etmişti.

Bunların yanı sıra şartname taslağı Mediapart’ın “İmamlar Şartnamesi: İçeriden Dikte Edilen Çok Siyasi Bir Proje” başlıklı haberiyle medyaya sızmış, sosyal medyada Fransa’daki Müslümanların tepkisini çekmişti. Marwan Muhammed gibi ünlü simalar tarafından “utanç şartnamesi” olarak tanımlanan taslağı şimdiden imzalamak istemeyen çok sayıda imam var.

Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanından Açıklama

Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Mohammed Moussaoui, Paris Büyük Camii’nin kararını duyurmasının ardından 29 Aralık Salı günü şaşkınlığını ifade eden bir açıklamada bulundu.

Moussaoui, Paris Büyük Camii’nin ilgililere açık ve net açıklamalar yapması gerektiğini belirtti. Yaptığı açıklamada süreci baştan alarak izah etmeye çalışan Moussaoui, federasyonlar tarafından hazırlanan ilk şartname taslağının 28 Kasım 2020’de Din İşlerinden Sorumlu İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’e kamu yetkilileri ile CFCM arasında kurulan diyaloğun bir parçası olarak sunulduğunu belirtiyor. CFCM başkanının ifadelerine göre Paris Büyük Camii, yetkililere sunulmadan önce şartnamenin nihai metnine katkı sağlamak istediğini ve bunun için şartnameyi sunma konusunda bir erteleme talep ettiğini belirtmişti ve bu istek, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından belirtilen tarihe rağmen kabul edilmişti.

“28 Kasım 2020 metni, şartnamenin yeniden yapılanmasına neden olan Paris Büyük Camii’nin katkısını içerecek şekilde 8 Aralık 2020’de ele alındı. 15 Aralık 2020’de, şartnamenin en son versiyonu, Paris Büyük Camii de dâhil olmak üzere tüm federasyonlar tarafından onaylandı. Bu, kendimize koyduğumuz hedeflerden birine çok yaklaştığımız anlamına geliyor.” şeklinde konuşan CFCM Başkanı Moussaoui, 30 Aralık öğlene dek her federasyonun CFCM’in duyurduğu şartnamenin son hâline bağlılıklarını yazılı olarak onaylamasını beklediklerini vurguladı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler