'Hollanda'

Hollanda’da Göçmen Kökenli Yaşlılara Yönelik Sosyal Konut Projesi

Hollanda'da Türkiye kökenli insanların yoğun olarak yaşadığı Schiedam kentinde DENK Partisinin inisiyatifiyle göçmen kökenli yaşlılara yönelik sosyal konut projesi başlatıldı.

Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

Hollanda’da Türkiye kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Schiedam kentinde DENK Partisi girişimiyle göçmen kökenli yaşlılar için sosyal konut inşa edilecek. Bu kararla göçmen kökenli yaşlıların ihtiyaçlarına uygun ve rahat bir şekilde yaşamaları için tüm hizmetlerin sağlanacağı yerel basında geniş yer aldı.

Sosyal Konutlara Yoğun Talep

Göçmen kökenli yaşlılara yönelik geliştirilen sosyal konut projesi, 2018 yılında DENK Partisinin seçim programında konu olmuş, vatandaşlarla yapılan görüşmelerden böyle bir talep olduğu ortaya çıkmıştı. Yaşlıların bir araya gelebileceği bir alan içeren projede, yaşlıların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi, sağlık hizmetlerinden istifade edebilmesi ve toplu aktiviteler için bir sosyal tesis olarak kullanılması amaçlanıyor. Schiedam’ın nüfusunun yarısının göçmen kökenli olması ve bunların yüzde 30’unun Türkiye kökenli ve Müslüman ağırlıklı olması dikkate alınarak bu konseptle Müslüman ve Türkiye kökenlilere yönelik konut ihtiyacının giderilmesi öngörülüyor.

Hollanda’da genellikle asansörsüz evlerde yaşamak zorunda kalan ve bu yüzden de sağlık sorunları artan yaşlılar sağlık hizmetlerinin daha yoğun olduğu şehir dışındaki bölgelere yerleşme durumunda kalıyor. Bu nedenle yaşlılara yönelik sosyal konutların planlamasında ortak aktivite alanının olması, sağlık hizmetlerinin ve uzmanların yakında olmasına dikkat ediliyor. “50 yıldır yaşadıkları şehirde göçmen kökenlilerin taleplerinin dikkate alınması gerektiğini” belirten DENK Schiedam Belediyesi Meclis Grup Başkanı Doğukan Ergin, “Onların taleplerine göre konut yapmanın en tabii hakları” olduğunu söylüyor.

Hollanda’da Sosyal Konutlar

Hollanda’daki sosyal konutlar, bakım evi değil, yaşam stillerine uygun sosyal ortam sağlayan yaşam alanları olarak tasarlanmış durumda. 750€ kira sınırını geçmeyen ve kira yardımı alınabilen bir konsept çerçevesinde belediye tarafından evler inşa ediliyor. Şartlara uygun aileler bu evlere başvuruda bulunabiliyor. “Senior Complex” olarak bilinen bir sosyal kompleks oluşturan evlere, genelde 55 yaş üstü çocuksuz kişiler talepte bulunabiliyor. Etrafında fizyoterapi ve sağlık hizmeti bulunan bu tarz konutlar Hollanda genelinde yaygın.

Detaylar henüz kararlaştırılmamış olsa da göçmen kökenliler için planlanan sosyal konutların da bu konsepte uygun şekilde gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

“Amacımıza Ulaştık”

Yapılacak konutlara ve özellikle Ergin’e sağcı partilerden tepkiler sürüyor. Tepkileri karalama kampanyası olarak değerlendiren Ergin, yerel basına şu şekilde açıklama yaptı: “Gündeme gelen bütün konularda bize oy veren Schiedam halkının taleplerini dile getiriyoruz. Haklı taleplerimizin karşılık bulduğu bütün tasarıları destekliyoruz ve amacımıza da ulaştık.” (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler