'Refakatsiz Mülteci Çocuklar'

Almanya’da 1.500’den Fazla Mülteci Çocuk Kayıp

Federal Kriminal Daire (BKA), 4 Ocak 2021 itibarıyla Almanya’da 1579 refakatsiz mülteci çocuğun kayıp olduğunu bildirdi. Açıklanan sayı geçmiş yıllara kıyasla önemli ölçüde düşüş gösteriyor. Çocuk Yardım Organizasyonu Başkanı Thomas Krüger konuya ilişkin, “Almanya’daki devlet kurumları kayıp çocukların kaderini açığa kavuşturmakla yükümlüdür.” açıklamasında bulundu.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Neue Osnabrücker Zeitung’un haberine göre, Federal Kriminal Daire (BKA), 4 Ocak 2021 itibarıyla Almanya’da 1579 refakatsiz mülteci çocuğun kayıp olduğunu bildirdi. Kayıp refakatsiz mülteci çocukların 972’sini 14-17 yaş arası gençler oluştururken, 607’sini 13 yaşına kadar olan çocuklar oluşturuyor. Kayıp mülteci çocukların büyük kısmının Afganistan, Fas, Cezayir, Suriye ve Somali’den geldiği bildiriliyor.

Açıklanan kayıp refakatsiz mülteci çocukların sayısı geçmiş yıllara kıyasla önemli ölçüde düşüş gösteriyor. Örneğin, Temmuz 2016 tarihinde 8 bin 900’den fazla çocuk ve genç kayıp olarak bildirilmişti. 2018’in başlarında kayıp refakatsiz mülteci çocukların sayısı 5 bin 334’tü. 2019’un başında ise bu rakam 3 bin 192’ye düşmüştü.

Refakatsiz mülteci çocukların sayısındaki düşüşün nedenleri arasında son yıllarda Almanya’ya gelen sığınmacıların sayısındaki azalma ve birçok kayıp çocuk ve gencin reşit olmaları sebebiyle istatistiklere artık kayıp refakatsiz çocuk olarak geçmemesi yer alıyor.

Krüger: “Kayıp Çocukları Korumaya Yönelik Önlemler Güçlü Bir Şekilde Devam Ettirilmeli”

Çoğu durumda kayıp nedenlerinin tehlikeli olmadığına işaret eden BKA, “Çocuklar plansız bir şekilde uzaklaşmıyor, aksine Almanya’nın farklı şehirlerinde ya da Avrupa’da yaşayan ailelerini, akrabalarını ya da tanıdıklarını ziyaret etmek istiyorlar.” açıklamasında bulundu. Ayrıca pasaportsuz seyahat edildiği ya da isimler farklı şekillerde yazıldığı için tek kayıp vakasının sistemde pek çok kez kaydedilebildiği de ifade edilenler arasında. BKA başarılı arama ve açığa kavuşturulma vakalarının oranını %69 olarak verdi. Bu sayı, açığa kavuşturulma oranının %87,6 olduğu 2019 yılına kıyasla oldukça düşük.

Alman Çocuk Yardım Organizasyonu (Alm. “Deutsches Kinderhilfswerk e.V.”) Başkanı Thomas Krüger ise konuya ilişkin, “Almanya’daki devlet kurumları kayıp çocukların kaderini açığa kavuşturmakla yükümlüdür. Bilhassa korona salgını sebebiyle, refakatsiz mülteci çocuklar için mevcut çocuk koruma ve gençlik yardım önlemlerinin sürdürülmesi önem arz etmektedir.” açıklamasında bulundu. Krüger ayrıca, kayıp mülteci çocukların sayısındaki düşüşü “ihtiyatlı iyimserlik” olarak değerlendirdi ve kayıpları açığa kavuşturma önlemlerinin güçlü bir şekilde sürdürülmesi gerektiğine işaret etti. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler