'Fransa'da İslam'

“İlkeler Şartnamesi”ne İmza Atmayan İslami Kuruluşlara Bakanlık Engeli

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, valilere “İlkeler Şartnamesi”ne imza atmayı reddeden üç federasyonun yerel toplantılara alınmaması talimatını gönderdi.

Fotoğraf: Shutterstock. Değişiklikler: Perspektif

Fransa İçişleri Bakanlığı, 30 Mart 2021’de valilere gönderdiği talimatnameyle sert bir hamle gerçekleştirdi. Le Figaro’nun ulaştığı İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ve vatandaşlıktan sorumlu Bakan Yardımcısı Marlène Schiappa imzalı talimat mektubunda, “İlkeler Şartnamesi”ni imzalayı reddeden üç federasyon hedef alınıyor: Tebliğ Cemaati (Fr. Foi et Pratique), Fransa’daki Türk Müslümanlar Koordinasyon Komitesi (CCMTF) ve Fransa Millî Görüş İslam Konfederasyonu (CIMG). 

Talimatnamenin İçeriği

İçişleri Bakanlığı’nın valilelere yönelik talimatında yer alan sebepler ise şu şekilde: Tebliğ Cemaati, CCMTF ve CIMG’nin “Fransa İslam’ı” projesi içerisindeki “İlkeler Şartnamesi” gibi süreçlere girmeyi reddetmeleri ve Fransız hükûmetinin “siyasal İslam”ı kınama pozisyonu. Darmanin, “Fransa İslam’ı”ndaki bu bölünmenin otomatik olarak bir tutum almayı gerektirdiğini ve Şartname’nin imzalanmamasının devlet nezdinde de sonuçları olacağını belirtiyor. 

Darmanin, bu doğrultuda, “Fransa İslam’ı” aktörleriyle organize edecekleri yerel toplantılara imza vermemiş olan bu kuruluşların çağrılmamasını talep etti. Bu tutuma ek olarak, talimatname valilerden bu kuruluşların talep edebileceği eğitim faaliyeti, yardım organizasyonu, gayri-menkul vb. devlet hizmetleri süreçlerinde “azami dikkat göstermelerini emrediyor.” Bundan böyle bölgelerdeki devlet temsilcileri, “bu direktifin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tüm zorlukları” Gérald Darmanin ve Marlène Schiappa’ya iletmeye davet ediliyor.

Hedef Alınan Türkiye Kökenli Kuruluşlar

Fransız kamuoyunda CCMTF’in Türk hükümetiyle yakın ilişkili ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açıkça taraftar olduğuna dair iddialar gündemde. CIMG ise geçtiğimiz günlerde Strasbourg’da inşaatı süren Eyüp Sultan Camii’yle gündeme gelmişti. İnşaat projeinin %10’una denk gelen bir maddi yardımın Avrupa Ekolojisi – Yeşiller Partisi’nin (Fr. Europe Écologie – Les Verts; EELV) yönettiği belediyece onaylanmasının ardından kuruluş Darmanin tarafından hedef gösterilmişti. Maddi yardım “İslamcı-Solculuk” örneği bir suç olarak tanımlanırken CIMG’nin kendisi ise Darmanin tarafından “siyasal İslam’ı” savunması ve Türk hükümetinin çıkarlarını temsille itham ediliyor. CIMG, cevaben yayınladığı açıklamasında, bu beyanları endişeyle karşıladığını ve Darmanin’in gerekliliği olan sorumluluğu göstermediğini belirmişti. Yapılan suçlamaları reddederek CIMG’nin Fransız, Avrupalı ve her zaman diyaloğa açık bir sivil toplum kuruluşu olduğunu hatırlatmış ve sağduyu çağırısında bulunmuştu. 

Direktif, “İslam İlkeleri Şartnamesi”nin, Fransa İslam’ının çeşitli bileşenleri arasında çok hararetli tartışmalara yol açtığını vurguluyor. Mektubun önsözünde metnin geçtiğimiz Ocak ayında Paris Büyük Camii Ulusal Federasyonu, Fransa Camiler Birliği (UMF), Fransa Müslümanları Birliği (RMF) ve Fransız Afrika, Komorlar ve Antiller İslami Dernekleri Federasyonu (FFAIACA) olmak üzere “Fransa’daki Müslümanların başlıca federasyonları” tarafından düzenlenmiş ve imzalanmış” olduğunun altı çiziliyor.

CCMTF ve CIMG sekiz farklı İslami federasyonun teşkil ettiği Fransa İslam Konseyi’nde (CFCM) 19 sandalyeye sahip. Bu rakam, Cezayir kökenli Müslümanlarla ilişkili Paris Büyük Camii’nin de içinde bulunduğu UMF ve RMF’nin koltuk sayısından daha fazlasına tekabül ediyor.  

Fransa İslam Konseyi (CFCM), geçtiğimiz Ocak ayında Ulusal İmamlar Konseyi’nin İlkeler Şartnamesi’ni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sunmuştu. İmza meselesi açısından bakıldığında söz konusu şartname, Fransa’daki İslami organizasyonların bütün bileşenlerinin desteğine sahip değil. Bu eleştirel duruşlara cevaben, İçişleri Bakanlığı şartnameye imza vermemiş olan bu üç kuruluşa bir takım engellemeler getirme hazırlığında.(P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler