'Hollanda'

Hollanda’da Polislerin Yüzde 35’i Göç Kökenli Olacak

Hollanda Polis Teşkilatı hazırladığı eylem planında 5 yıl içerisinde polis memurlarının yüzde 35’inin Batılı olmayan göç kökenlilerden oluşmasını istediğini açıkladı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Hollanda Polis Teşkilatının hazırladığı eylem planında, 2026 yılına kadar kurum içi çeşitlilik konusunda mesafe kat etmek istedikleri yer alıyor. Bunun için ise 5 yıl içerisinde teşkilattaki polis memurlarının yüzde 35’inin Batılı olmayan göç kökenlilerden oluşması hedefleniyor.

Hollanda’da göçmenler “Batılı” ve “Batılı olmayan” göçmenler olarak ikiye ayrılıyor. Hollanda İstatistik Kurumu, “Batılı olmayan göçmenleri” Afrika, Latin Amerika, Türkiye veya Asya (Endonezya ve Japonya hariç) kökenliler olarak tanımlıyor. “Polis Herkes İçin” (Fl. “Politie voor iedereen”) isimli eylem planının teşkilat iş gücünde köklü bir değişime yol açması bekleniyor. Merkez Hollanda sorumlusu Martin Sitalsing ve Kuzey Hollanda sorumlusu Gery Veldhuis’un, eylem planının uygulanmasını denetleyecekleri açıklandı.

NOS Radio 1 Journaal’a konuk olan Surinam kökenli Sitalsing, “Konu imaja gelince, göçmen kökenli insanlara da polis teşkilatının çekici bir işveren olduğunu göstermeliyiz.” ifadelerini kullandı. Bu değişime yol açan gelişmelerden biri olarak gelecek 5 yıl içerisinde birçok polis memurunun emekliliğe ayrılması olarak gösterildi. Sitalsing, “Bu, çeşitliliğe ve gerçek değişimi meydana getirmek için yeni bir kültüre yatırım yapma fırsatıdır.” ifadelerini kullandı.

Güncel verilere göre Hollanda Polis Teşkilatında yaklaşık 63 bin kişi çalışıyor. Yeni gelecek olan memurların sayısı ise yaklaşık 17 bin olarak belirtildi. Sitalsing konuşmasında çeşitliliğin önemini vurguladı. Hollanda’nın batısında bulunan Randstad bölgesinin bazı semtlerindeki göç kökenlilerin oranının yüzde 80’den fazla olduğunu belirten Sitalsing, bu semtlerde daha kolay iletişim sağlanabileceğini düşünüyor.

Etnik Profillemeye Karşı Sanal Çözümler

Hazırlanan eylem planında aynı zamanda polisin etnik profillemeye karşı mücadelesine de değiniliyor. Bunun için sanal gerçeklik eğitimlerinin düzenlendiğini belirten Sitalsing, memurların senaryo tatbikatı ile tarafsız gözlem ve kontrol üzerine eğitim aldığını ekledi.

Polis teşkilatı ayrıca memurların kimi kontrol ettiklerini ve sonuçlarının ne olduğunu denetleyebilecekleri bir mobil uygulama geliştirdi. Sitalsing sözlerine şöyle devam etti: “Böylece sadece bireysel olarak değil, aynı zamanda ekip düzeyinde de haklı olup olmadığını görebiliriz ve bunu müzakere edebiliriz.”

Irkçı Mesajlaşma: “Bir Türk Daha Azaldı”

Daha önce Hollanda yerel medyasında çıkan habere göre, Rotterdam teşkilatına bağlı polisler hakkında WhatsApp gruplarında “ırkçı konuşmalar” yaptıkları gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında polislerin, ülkedeki azınlıklara, göçmenlere ve Afrikalılara yönelik ırkçı ve ayrımcı ifadeler kullandıkları tespit edilmişti. Polislerden birinin, okuldan çıktığı sırada öldürülen Hümeyra E. için “Bir Türk daha azaldı.” ifadesini kullandığı kaydedilmişti. Hollanda’da Rotterdam Polis Şefi Fred Westerbeke, teşkilatındaki polislerin 16 yaşındaki Türkiye kökenli Hümeyra E.’nin ölümüyle ilgili “Bir Türk daha azaldı” ifadesi nedeniyle Türkiye kökenlilerden ve genç kızın ailesinden özür dilemişti. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler