'Düzensiz Göçmenler'

Düzensiz Göçmen Taşıyan Çok Uluslu Örgüt Çökertildi

Kamyonlarla Pakistan'dan Avrupa'ya düzensiz göçmen getiren uluslararası çete çökertildi. Manş Denizi'nde ise tekneleri batan ve mahsur 400 düzensiz göçmen kurtarıldı.

Fotoğraf: Shutterstock.

Pakistan’dan kamyonlarla düzensiz göçmenleri Avrupa’ya getiren uluslararası suç örgütünün çok uluslu bir operasyonla çökertildiği ve 15 kişinin yakalandığı açıklandı. İspanya Emniyet Müdürlüğünün basın toplantısında, Pakistan’dan düzensiz göçmenleri getiren suç örgütüne karşı yapılan operasyona Bosna Hersek, Hırvatistan, Slovenya, Fransa, İtalya, Yunanistan ve Romanya polislerinin destek verdiğini, ayrıca Avrupa Birliği polis (EUROPOL) ve adalet (EUROJUST) teşkilatlarının da iş birliğinde bulunduğunu bildirdi.

400 Pakistanlı Düzensiz Göçmeni Getirdiği Tahmin Ediliyor

Söz konusu suç örgütünün, “kamyonlarda küçük ve havasız kasalar içinde insanlık dışı şartlarda” taşıyarak şimdiye kadar en az 400 Pakistanlı düzensiz göçmeni başta İspanya ve Almanya olmak üzere Avrupa’nın farklı ülkelerine getirdiği aktarıldı.

Düzenlenen operasyonda İspanya’da 12 ve Slovenya, Romanya ve Hırvatistan’da 1’er olmak üzere toplam 15 kişinin yakalandığı kaydedildi. Örgüt lideri olarak gösterilen kişinin Romanya’da yakalandıktan sonra İspanya’ya getirildiği ve diğer örgüt üyeleriyle birlikte çıkarıldığı Ulusal Mahkeme’nin kararıyla 7’sinin tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildiği açıklandı.

Örgütün İnsan Kaçakçılığı Yaptığı Rotalar

Göç ve Sınır Genel Komiserliği Müdürü Francisco Davila Gutierrez, düzensiz göçmenleri Balkanlar üzerinden bir güzergâhla Avrupa’ya getirmeye çalışan örgütün İspanyol kaynaklı olduğunu söyledi. Son olarak aralarında 4 çocuğun da olduğu 77 düzensiz göçmenin sadece 8 metrekarelik alanı olan küçük kasalı bir kamyonla seyahat ederken Bosna Hersek-Hırvatistan sınırı yakınlarında yakalandığı bilgisi paylaşıldı.

Diğer yandan aylar süren soruşturma sonrasında Pakistanlı düzensiz göçmenlerin ülkelerini terk edip Avrupa’ya gelebilmek için 12 bin ila 20 bin avro para verdikleri, suç örgütünün her düzensiz göçmenden Bosna Hersek-Slovenya hattı için 3 biner avro, Bosna Hersek-İtalya hattı için ise 5 bin ila 8 bin avro aldıkları belirtildi.

Manş Denizi’nde Büyük Bir Facia Önlendi

Fransa ve Birleşik Krallık arasındaki Manş Denizi’nde tekneleri batan 400 kadar düzensiz göçmen kurtarıldı. Fransa basınındaki haberlere göre, 3 Kasım gecesi, Gris-Nez bölgesindeki Gözetleme ve Kurtarma Operasyon Merkezi (CROSS) ekipleri İngiltere’ye geçmek isteyen göçmenlerin bulunduğu çok sayıda teknenin Manş Denizi’nde mahsur kaldığını fark etti.

Ekiplerin müdahalesiyle denizde mahsur kalan yaklaşık 400 göçmen kurtarıldı. Bölgedeki Dunkerque Cumhuriyeti Savcısı Sebastien Pieve, yaptığı açıklamada, göçmenlerden 1’inin hayatını kaybettiğini, 1’inin kaybolduğunu belirtti. Bölge Valisi Philippe Dutrieux ise 3 Kasım gecesi Manş’ta çok sayıda kurtarma operasyonunun gerçekleştirildiğini bildirdi.

Vali Dutrieux, 1 Ocak-31 Ağustos tarihlerinde 15 bin 400 göçmenin Birleşik Krallık’a geçme girişiminde bulunduğu bilgisini paylaştı. Fransa’nın Calais kentinde derme çatma barakalarda yaşayan on binlerce düzensiz göçmen, her yıl Birleşik Krallık’a gitmek için güvenli olmayan yollarla Manş Denizi’ni geçmeye çalışıyor. Bu yolda çok sayıda göçmen hayatını kaybediyor. Ülkede, 2020’de Birleşik Krallık’a gitmek için 9 bin 500’den fazla Manş Denizi’ni geçme girişimi olmuştu. 2019’da Manş’a açılan 6 kişi hayatını kaybetmiş, 3 kişi kaybolmuştu. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler