'İslam Din Dersi'

İdari Mahkeme: “Hessen Eyaleti İslam Din Derslerini Askıya Alamaz”

Almanya'da Kassel İdare Mahkemesi, Hessen Eğitim Bakanlığının İslam din dersi öğretimini durdurma kararını hukuka aykırı bularak temyiz başvurusunu reddetti.

Görsel: Shutterstock.com

Hessen Eyalet Hükûmeti’nin DİTİB’in (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) Hessen eyaletinde İslami din dersi vermesini askıya almasıyla ilgili hukuki ihtilaf sonuçlandı. Kassel İdare Mahkemesi, DİTİB’in temel uygunluğuna ilişkin şüpheler nedeniyle İslam din dersi öğretiminin durdurulması kararının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Uzun Dava Süreci

Hessen’de 2013/14 öğretim yılından bu yana DİTİB iş birliğinde okullarda İslam din dersi veriliyordu. Nisan 2020’de Hessen Eğitim Bakanlığı bu dersleri bir sonraki öğretim yılından itibaren askıya aldığını açıklamıştı. Gerekçe olarak ise, DİTİB’in Türkiye hükûmetinden bağımsız bir kurum olup olmadığı noktasındaki soru işaretleri nedeniyle bu konuda iş birliği için uygun bir ortak olup olmadığı hususundaki şüpheler dile getirilmişti.

DİTİB Hessen Eyalet Derneği bu karara karşı yasal işlem başlatmış ve Wiesbaden İdare Mahkemesine başvurmuştu. Mahkeme Temmuz 2021’de, DİTİB’in İslam din eğitiminin askıya alınması kararının anayasaya aykırı olduğuna ve devam etmesi gerektiğine karar vermişti. Buna karşı Hessen Kültür Bakanlığı, Kassel’deki İdare Mahkemeye temyiz başvurusunda bulunmuştu. Temyiz başvurusu Kassel İdare Mahkemesi tarafınca reddedildi.

İş Birliği Devam Edecek Mi?

Hessen’de eylaet hükûmeti ile DİTİB’in ortak İslam din eğitiminin devam edip etmeyeceği ise belirsizliğini koruyor. Eyalet, 2012 yılında iş birliğinin temelini oluşturan kararı da iptal edebilir. Ancak, Anayasa Mahkemesi, ülke çapında yaptırımı askıya almanın ve öğretimi durdurmanın mümkün olmadığına karar verdi.

Öte yandan DİTİB-Hessen, Hessen Eğitim Bakanlığı ile iş birliğinin devam edeceğine inanıyor. DİTİB-Hessen Eyalet Derneği Başkanı Onur Akdeniz yaptığı basın açıklamasında, DİTİB-Hessen’in Müslüman öğrencilerin “günlük ihtiyaçları kapsamında” İslam din eğitimine devam edebilmeleri için katkı sağlayacaklarını açıkladı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler