'Fransa'

Müslüman Karşıtı Siyasetçi Zemmour Milletvekili Seçimini Kaybetti

Fransa'da İslam ve Müslüman karşıtı aşırı sağcı siyasetçi Eric Zemmour, yarıştığı bölgedeki milletvekili seçiminin ilk turunda elendi.

Fotoğraf: Eric Zemmour, Shuttertstock.com / Obatala-photography | Değişiklikler: Perspektif

Fransa’da Müslümanları hedef alan açıklamalarıyla dikkat çeken ve daha önce mahkeme tarafından İslamofobik söylemleri nedeniyle cezaya çarptırılan, Eric Zemmour, nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda mağlup olmasının ardından milletvekili seçimlerinde de başarısız oldu.

Zemmour Kime Karşı Kaybetti?

Fransa’nın güney doğusunda bulunan Var’ın 4’üncü bölgesinden milletvekilliği için aday olan Eric Zemmour, ilk turda sadece yüzde 23,19 oy oranına ulaşarak üçüncü sırayı elde etti. Bu sonuçla Zemmour, seçimin ikinci turuna kalmayı başaramadı.

Var 4. bölgede ilk sırayı ise Cumhurbaşkanı Macron liderliğindeki İlerleyen Cumhuriyet Partisinin (Fr. La République en marche) adayı Sereine Mauborgne elde etti. İkinci sırada ise merkez sağ parti Cumhuriyetçiler’in adayı Philippe Lottiaux yer aldı.

Aşırı sağcı aday, daha önce, cumhurbaşkanlığına adaylığını koymuş ancak yine kazanamamıştı. Cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde yaptığı açıklamalarda kazanması durumunda Muhammed ismini yasaklayacağını ve ülkedeki yabancı vatandaşlara sosyal yardımlarını kısıtlayacağını açıklamıştı.

Aşırı Sağın Hızlı Yükselen ve Düşen Siyasetçisi

Zemmour, adaylığından önce de Fransız kamuoyunda tartışmalı bir isim olarak öne çıkıyordu.  Fransa’da 1958’de Cezayir asıllı Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Zemmour, seçim programında İslam, göçmenler, Müslümanlar ve başörtülü kadınlara geniş yer vermesiyle dikkati çekiyordu. Zemmour, ülkede yaşayan Müslümanların asimile olması gerektiğini savunuyor ve İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle sık sık gündeme geliyordu.

Müslümanlara karşı nefreti körükleyen ifadeleri nedeniyle 3 kez para cezasına çarptırılan aşırı sağcı siyasetçi, ülkedeki Müslümanların ve yabancıların haklarını kısıtlayan birçok vaatte bulundu.  Seçilmesi hâlinde 1 milyon sığınmacıyı Fransa’dan sınır dışı edeceğini söylemişti.  Zemmour’un yeni kurduğu parti “Reconquête” ismi, 1492’de İber Yarımadası’ndaki Hristiyanların ve Müslümanların bölgedeki varlıklarını tasfiye çabalarına verilen “Reconquista”ya (yeniden fetih) atıf yapıyor.

Seçimlerde yarışan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen ise ikinci tura kaldı. Le Pen, milletvekili koltuğu için yarıştığı Pas-de-Calais vilayetinin 11. seçim bölgesinde yüksek oy oranı alarak ikinci tura kalmaya hak kazandı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler