'ENAR'

AB Yüksek Temsilcisi Borrell’in “Orman” Benzetmesine Tepkiler Sürüyor

Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı (ENAR), AB Yüksek Temsilcisi Borrell’in ırkçı ifadelerinin ardından özür dilememesini kınadı.

Fotoğraf: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Brüksel merkezli Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı (ENAR), AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’i, ırkçılık yapmak ve sömürgeci dil kullanmakla eleştirdi. ENAR, Borrell’in ırkçı ifadelerinin ardından özür dilememesini kınadı.

Lüksemburg’da 13 Ekim’de oluşturulan Diplomasi Akademisi’nin açılışında konuşan Josep Borrell, “Avrupa bir bahçedir. Biz bir bahçe kurduk. Her şey işliyor. İnsanlığın inşa edebileceği, siyasi özgürlük, ekonomik refah ve sosyal uyumun en iyi birleşimidir. Dünyanın geri kalanı ise tam olarak bir bahçe değil. Dünyanın geri kalanının çoğu bir ormandır ve orman bahçeyi istila edebilir.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın birçok ülkesinden siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşları, Avrupa’yı “bahçeye”, dünyanın geri kalan birçok yerini ise “ormana” benzeten Josep Borrell’i, ırkçılık yapmak ve sömürgeci dil kullanmakla eleştirdi. Borrell’in sözleri, kamuoyunda öfkeye yol açtı.

Borrell, günlerdir süren tepkilerin ardından bir blog yazısı yayımlayarak tartışma yaratan sözleriyle ilgili açıklamada bulundu. AB Dış Politika Şefi, “Bazıları benzetmeyi sömürgeci Avrupa merkeziyetçiliği şeklinde yanlış yorumladı. Bundan dolayı gücenmiş hisseden olduysa üzgünüm.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında yer verdiği orman benzetmesinin kanunsuzluğun ve düzensizliğin tasviri olduğunu ifade eden Josep Borrell, “Ormana yaptığım atıfta ırkçı, kültürel veya coğrafi bir ima yoktur. Maalesef orman, bugün Ukrayna dâhil her yerdedir.” dedi. Diğer taraftan Borrell’in açıklaması, verilen tepkileri küçümsediğine yönelik eleştirilere maruz kaldı.

ENAR: “Borrell’in Avrupa Merkezli Metaforlarla Yüklü Açıklamaları Tehlikeli”

Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı, konuyla ilgili gerçekleştirdiği basın açıklamasında AB Dış Politika Şefinin gerçek anlamda bir özür dilemediğine dikkat çekerken Borrell’in Avrupa merkezli metaforlarla yüklü açıklamaların zarar verici sonuçları üzerinde düşünememesinden üzüntü duyduklarını belirtti.

ENAR, “Avrupa çapında artan aşırı sağ tehditlerin siyasi iklimini göz önüne aldığımızda, yüksek siyasi temsilciler, özellikle toplum içinde ırkçı söylemi ve nefreti körükleme ihtimaline karşı, kullandıkları kelimelerin ağırlığını hafife almamalıdır.” ifadelerinde bulundu. Açıklamada Borrell’in bahçe/orman benzetmesinin sorunlu bir ifade olduğunu kabul etmemesinin hayal kırıklığı yarattığı belirtildi.

ENAR Politika, Savunuculuk ve Ağ Geliştirme direktörü Ojeaku Nwabuzo, “’Avrupa’yı işgal etme’ girişiminden bahsetmek, aşırı sağın göçmen karşıtı duyguları körüklemek için kullandığı, büyük ikame teorisi gibi benzer anlatıları tekrarlamak demektir. Üst düzey bir AB temsilcisi olarak, Borrell’in sözlerinin Avrupa’da zaten günah keçisi ilan edilen ırksallaştırılmış toplulukların yaşamlarında çok gerçek etkileri bulunuyor” ifadelerinde bulundu.

“Avrupa’nın Zenginliği, Onu Oluşturan İnsanların Çeşitliliğinde Yatmaktadır”

ENAR direktörü,  Avrupa’nın “bahçeye”, dünyanın geri kalan birçok yerinin ise “ormana” benzetilmesinin Avrupa’nın sömürge tarihini ve bugün Küresel Güney’deki birçok bölgeyi olumsuz etkilemeye devam eden mevcut yeni-sömürgeci politikaların göz ardı edilmesi anlamına geldiğini belirtti.

Ojeaku Nwabuzo, Avrupa’nın zenginliğinin, Avrupa kökenli olsun ya da olmasın, onu oluşturan insanların çeşitliliğinde yattığını vurguladı. Nwabuzo, “AB Irkçılık Karşıtı Eylem Planı’nın uygulanması üzerinde çalışan biri olarak Borrell’in sözleri, Avrupa Kurumlarının günümüzün değişen ve çeşitlilik gösteren toplumunu yansıtma ihtiyacının açık bir örneğidir. AB Irkçılık Karşıtı Eylem Planı’nın uygulanması, AB liderlerinin geçmişteki Avrupa merkezli ve sömürgeci vizyonları bırakmasına bağlıdır” dedi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler