“Seçimi Kazanmak İçin Göçmen Teknelerini Durdurmalıyız”
Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Suella Braverman, iktidardaki Muhafazakar Partinin bir sonraki seçimi kazanabilmesi için hükûmetin, "göçmen teknelerinin geçişlerini durdurması" gerektiğini söyledi.
Braverman, hükûmetin bugün duyurması öngörülen “ülkeye küçük teknelerle girenlerin sığınma talebinde bulunmasını önleyecek yeni yasa tasarısı” öncesinde The Telegraph gazetesine değerlendirmelerde bulundu. “Göçmen teknelerini durdurmalıyız ve yasa tasarımız da bunu yapacak. Artık geçici çözümler ya da zor kararlardan kaçmak yok.” ifadesini kullanan Braverman, yeni yasa tasarısının uluslararası hukuk açısından yasallığını sorgulayanlara verdiği yanıtta şunları kaydetti:
“Ben ve Başbakan (Rishi Sunak), işe yarayan yasa tasarısına sahip olduğumuzdan emin olmak için yorulmadan çalışıyoruz. Bu krizi çözmek için uluslararası hukukun sınırlarını zorladık… Buraya yasa dışı yollardan gelirseniz kalamazsınız.”
Braverman, düzensiz göç meselesinin, gelecek seçimlerde partisi üzerindeki etkisine ilişkin, “Bence seçimi kazanmak için göçmen teknelerini durdurmamız gerekiyor. Aması falan yok. Bu yüzden Başbakan (Sunak), göç konusunu hükûmetin 5 önceliğinden biri hâline getirdi.” dedi.
İngiliz hükûmetinin, ülkeye küçük teknelerle giren yasa dışı göçmenlerin sığınma talebinde bulunmasını önleyecek yeni yasa tasarısını bugün duyurması öngörülüyor.
Sunak, Ruandalı Mevkidaşıyla Göç Konusunu Görüştü
Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, dün, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’yle yaptığı telefon görüşmesinde, yasa dışı göç sorununu ele almıştı. Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, iki liderin, Birleşik Krallık-Ruanda göç ortaklığını, insan kaçakçılarını engellemeye ve insani meseleleri ele almaya yönelik ortak çabaları görüştüğü belirtilmişti. Açıklamada, “Liderler, bu önemli ortaklığın başarılı şekilde yürütülmesini sağlamak üzere birlikte çalışmaya devam edecekleri taahhüdünde bulundu.” ifadesi kullanılmıştı.
Başbakan Sunak, Manş Denizi üzerinden yapılan düzensiz göçle mücadelenin hükûmetin 5 önceliği arasında yer aldığını belirtmişti. Resmî verilere göre, 2022’de 45 bin 756 göçmen, Manş Denizi’ni geçerek ülkeye ulaştı.
Düzensiz Göçmenlerin Ruanda’ya Gönderilme Planı
Birleşik Krallık’ta yasa dışı kalan göçmenlerin Ruanda’ya gönderilmesi için 14 Nisan 2022’de iki ülke arasında “Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı Anlaşması” imzalanmıştı. Söz konusu anlaşmaya ülkedeki insan hakları kuruluşları tepki göstermişti.
Temyiz Mahkemesi yargıçları, 13 Haziran 2022’de, göçmen ve sığınmacıları Ruanda’ya götürecek ilk uçuşun yapılabileceğine hükmetmişti. Bireysel başvuruları reddedilen sığınmacıların avukatları, uçağın kalkmasına saatler kala Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuru yapmıştı.
AİHM de 14 Haziran 2022’de uçağın hareketine dakikalar kala aldığı kararla uçuşu durdurmuştu. Birleşik Krallık’ta Yüksek Mahkeme, 19 Aralık 2022’de hükûmetin düzensiz göçmenleri Ruanda’ya gönderme planının “yasal” olduğuna karar vermişti. Birleşik Krallık’ta Yüksek Mahkeme, hükûmetin düzensiz göçmenleri Ruanda’ya gönderme planının yasal olduğu yönündeki mahkeme kararının temyize götürülmesine izin verdi.
Braverman’ın Göçmenlere Yönelik Tartışmalı Tutumu
Braverman, 2022 Ekim ayında Muhafazakar Parti konferansı sırasında katıldığı bir etkinlikte, “hayalinin” ve “takıntısının” Ruanda’ya göçmenleri götüren bir uçağın kalktığını görmek olduğunu söylemişti. Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın düzensiz göçmenlerin Manş Denizi üzerinden ülkeye geçişini “istila” olarak nitelendirmesi de tartışmalara neden olmuştu.
19 Ekim’de kişisel e-posta adresini kullanarak resmî bir belge göndermesinin ardından hükûmetin gizlilik kurallarını teknik olarak ihlal ettiği gerekçesiyle görevinden istifa eden Braverman’ın yeni Başbakan Sunak tarafından yeniden İçişleri Bakanı olarak atanması muhalefetin eleştirilerine neden olmuştu. (AA, P)