'Aşırı Sağ'

Walter Lübcke Suikastinin 4. Yılı

4 yıl önce gerçekleşen Walter Lübcke suikasti Almanya siyasi tarihinde bir dönüm noktası olarak görülüyor. İçişleri Bakanı Faeser, aşırı sağcı bir cinayete kurban giden vali Walter Lübcke'nin ölüm yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke @Facebook değişiklikler: Perspektif

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, dört yıl önce bir aşırı sağcı tarafından öldürülen Kassel Valisi Dr. Walter Lübcke cinayetinin aşırı sağcılığın ve ırkçı terörizmin yarattığı ölümcül tehlikenin asla hafife alınmaması gerektiğini gösterdiğini belirterek, “Aşırı sağ, demokrasimiz için en büyük tehlikedir.” dedi.

“Lübcke’nin Ölümü Ölçülemez Bir Kayıp”

Saldırıyı bir kez daha lanetleyen Faeser, “Bu saldırı bize aşırı sağcılığın ve sağcı terörizmin yarattığı ölümcül tehlikeyi asla hafife almamamız gerektiğini gösteriyor. Radikalleşmeyi erken aşamada fark etmeli ve önlemeli, aşırı uçları gözetim altında tutmalı ve aşırı sağcı kesimi sürekli olarak silahsızlandırmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Bakan Faeser, aşırı sağa karşı stratejilerinin merkezinde, önlemenin yer alması gerektiğini belirterek, “Aşırı sağ, demokrasimiz için en büyük tehlikedir.” dedi.

Lübcke’ye yönelik aşırı sağcı suikastın derin bir yara olduğuna işaret eden Faeser, “Aktif bir yerel siyasetçinin mültecilere yönelik insanlığı, netliği ve cesareti nedeniyle bir Neonazi tarafından vurulmuş olması, bugün bile akıl almaz bir suç olmaya devam ediyor. Walter Lübcke’nin ölümü ölçülemez bir kayıptır.” değerlendirmesini yaptı. Faeser, nefret suçlarıyla mücadele etmek ve aşırı sağcı şiddetin üreme zeminini ortadan kaldırmak için her şeyi yapacaklarını vurguladı.

Lübcke 4 yıl Önce Öldürülmüştü

Walter Lübcke 10 sene boyunca Kassel Valiliği yaptı. Mültecilere yönelik hoşgörülü tavrı nedeniyle özellikle aşırı sağcıların tehditlerine maruz kalmış ve hakarete uğramıştı. Kassel Valisi Walter Lübcke, 2015’te mültecilerin Almanya’ya gelmelerini eleştirenlere karşı, “Bu değerleri paylaşmayan istediği zaman bu ülkeyi terk edebilir. Her Alman bunu yapmakta serbesttir.” ifadelerini kullanmış ve bu açıklaması aşırı sağcı çevrelerce büyük tepki çekmişti.

Vali Lübcke, 2 Haziran 2019’da evinin bahçesinde Neonazi Stephan Ernst tarafından başına tek kurşun sıkılarak öldürülmüştü.

Aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi’nin seçim kampanyalarında aktif rol aldığı, partiye bağışşta bulunduğu ve AfD’nin Chemnitz’deki protesto gösterilerine katıldığı ortaya çıkan Ernst’in Frankfurt’ta bir Türk din görevlisini bıçaklamak, mülteci yurduna bombalı saldırıda bulunmak, 1 Mayıs’ta sendikacılara sopalarla saldırmak ve Iraklı bir mülteciyi bıçakla ağır yaralamak gibi suçlardan sabıkası bulunuyordu. Ayrıca 2016 yılında Irak’tan kaçan bir mülteciye bıçakla arkadan saldırıp yaralamış, saldırıda kullanılan bıçak faile ait kilerde bulunmuştu.

Yargı Süreci

Cinayetten 2 hafta sonra yakalanan saldırgan Stephan Ernst, önce suçunu kabul etmiş, sonra ise inkâr etmişti. Cinayet ile ilgili soruşturma Federal Savcılık tarafından üstlenilmiş, olay “siyasi suikast” olarak değerlendirilmişti. İddianamede cinayetin aşırı sağcı, yabancı düşmanı güdülerle işlendiği belirtilmişti. Sanığın valiye yönelik nefretinin 14 Ekim 2015 tarihinde Kassel yakınlarındaki Lohfelden’de sığınmacıların kabulü ve barındırılmasıyla ilgili bir toplantıya dayandığı kaydedilmişti.

Ocak 2021’de mahkeme, Neonazi Stephan Ernst’e, Lübcke’nin öldürmesi suçundan ömür boyu hapis cezası verdi. Ernst’e yardım ve yataklık yaptığı iddiasıyla yargılanan Markus H. ise sadece silah yasasına aykırı davranmak suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Mahkeme, Markus H’nin şartlı tahliyesine edilmesini kararlaştırdı. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler