'Birleşik Krallık'

Göçmenler İçin “Yüzen Hapishane” Planına Engel

Birleşik Krallık’ta sığınmacıların atıl yolcu gemilerinde barındırılmasına yönelik karar, iki geminin limanda yanaşacak yer bulamaması üzerine suya düştü.

Fotoğraf: Muhammed Yaylalı - AA.

Birleşik Krallık’ta hükûmet, bir süre önce kruvaziyer gemilerinin Edinburgh’un hemen dışındaki Wirral’da ve Londra’da barındırılmasına yönelik geçici bir plan yapıldığını bildirmişti. Söz konusu plana yönelik tekliflerin hepsi reddedildi. Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Sky News, iki geminin hükûmet tarafından satın alındıktan sonra eski sahiplerine iade edildiğini bildirdi.

Muhalefetteki İşçi Partisinin “Gölge Göç Bakanı” konumundaki Milletvekili Stephen Kinnock, yayın kuruluşuna verdiği demeçte Sunak hükûmetini eleştirdi:

“(Hükûmet) kendi döneminde iltica bekleyenlerin sayısının dokuz kat artmasına ve bunun maliyetinin 3.6 milyar sterline fırlamasına göz yumduktan sonra, şimdi de üzerinde düşünülmemiş başka bir plana geçiyor: Yanaşacak yeri olmayan gemilere para harcıyor.”

İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada “tedarikçiler, limanlar ve yerel makamlarla bu tür bir konaklama yerinin kullanılmasına yönelik tüm seçenekleri incelemeye devam edeceklerini” ifade etti.

“Yüzen Hapishaneye Karşıyız”

Wirral liman operatörünün, güçlü yerel muhalefet nedeniyle geminin yanaşmasına izin vermeyi reddettiği bildirilirken, Edinburgh konseyi lideri Cammy Day de geçen ay sığınmacılar için “yüzen bir hapishaneye” karşı olduğunu duyurmuştu .

Diğer taraftan 500 sığınmacıyı barındıracak olan dev bir gemi (mavna), Dorset’teki Portland Adası’na demir attı. Sığınmacıların bu bölgede ve gemilerde kalmasına karşı olan muhalif gruplar, bölgede protesto düzenledi. Protestocu gruplar arasında tartışmalar yaşanırken, protesto düzenleyen iki farklı grup da farklı nedenlerden ötürü geminin bölgeye gelişine karşı çıktı.

Göçmen yanlısı gruplar mülteci ve sığınmacıların gemilerde barındırılmak istenmesinin insanlık dışı olduğunu savunurken diğer grup ise bu durumun bölge sakinleri açısından tehlikeli olduğunu ve göçmenlerin var olan kaynakları tüketebileceğini iddia ediyor.

Plana Yönelik Tartışmalar

Hükûmetin sığınmacıları Merseyside kıyılarına yerleştirilmesi planı, büyük tartışmalara yol açmıştı. Wirral Belediyesi yetkilileri, İçişleri Bakanlığına yazdıkları mektupta konuyla ilgili çeşitli soru ve endişelerini dile getirirken, planla ilgili çok az ayrıntı paylaşıldığından şikayetçi olmuşlardı.

Geçtiğimiz ay Liverpool’da bir otelde düzenlenen Peel Ports toplantısının önünde toplanan protestocular, şirkete, içinde sığınmacıların bulundurulacağı bildirilen geminin demirlemesine izin vermemesi çağrısında bulunmuştu. Birkenhead milletvekili Mick Whitley Nisan ayında BBC’ye verdiği demeçte “İçişleri Bakanlığının yerel otoriteye, milletvekillerine ve hizmet sağlayıcılara anlamlı bir şekilde danışmaması beni öfkelendiriyor.” açıklamasında bulunmuştu.

Geçtiğimiz ay Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan da bu plana “mümkün olan en güçlü şekilde” karşı çıktığını açıklamıştı. Khan, “Londra’nın sığınma arayanlara barınak sağlama geçmişiyle gurur duyuyorum ve korkunç koşullardan kaçan savunmasız insanların ihtiyaç duydukları desteğe erişemeyeceklerinden ve güvenlik, sağlık ve refahlarının ciddi risk altına gireceğinden endişe duyuyorum.” sözlerini sarf etmişti.

Dorset’te Portland İşçi Partisi meclis üyesi Paul Kimber de Salı günü yaptığı açıklamada “İtirazımız, mavnanın burada olmasının onlar için bir hapishane gibi olacağı yönündedir. Biz mültecilere karşı değiliz, onları burada memnuniyetle karşılıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Tartışmalı Mevzuat Yasalaşma Yolunda

Hükûmet, pazartesi günü Lordlar Kamarasında, izinsiz yollardan gelen kişilerin Birleşik Krallık’ta sığınma talebinde bulunmalarını engelleyecek tartışmalı plana karşı muhalefetle karşı karşıya geldi. Önerilen mevzuat yasalaşmaya hazırlanıyor.

Hükûmet ayrıca değişikliklerin, gözaltına alınan kişilerin ya kendi ülkelerine ya da Ruanda gibi üçüncü bir ülkeye hızlı bir şekilde gönderilmelerini sağlayacağını düşünüyor. Planın bu kısmı, yasal itirazın temel gerekçelerinden birini oluşturuyor.

İngiltere’nin sığınmacıları caydırmak için planladığı proje ile, illegal yollardan ülkeye gelen 500 erkek sığınmacının barındırılması planlanıyordu. Bibby Stockholm adındaki özel tasarlanmış mavna önceki gün güneydeki Portland Limanı’na yanaşmıştı. “Yüzen hapishaneye” benzetilen mavnaya kısa süre içinde 50 kişinin yerleştirilmesi bekleniyordu. Aynı limanda daha önce başka bir gemi ek hapishane olarak kullanılmıştı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler