'İslamofobi'

ABD Hükûmetinin “Terör İzleme Listesi” Yargıya Taşındı

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'nin New Jersey şubesi (CAIR-NJ), 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra uygulamaya konulan ve halen devam eden "FBI terör izleme listesi" için Joe Biden hükûmetini mahkemeye verdi.

© T. Schneider / Shutterstock.com. Değişiklikler: Perspektif

ABD’nin en büyük Müslüman sivil hakları örgütü Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), “FBI Terör İzleme Listesi” için hükûmete dava açtı. CAIR’in New Jersey şubesi (CAIR-NJ) avukatları tarafından Massachusetts bölge federal mahkemesine sunulan 185 sayfalık dava dilekçesinde, aralarında New Jersey eyaleti Prospect Park Belediye Başkanı Muhammed Hayrullah’ın da olduğu 12 davacı, hükûmete söz konusu listeye son verilmesi çağrısı yaptı.

Dava dilekçesinde, davacıların yasalara saygılı, çok çalışkan, vergilerini ödeyen ABD vatandaşları veya yasal ikametleri bulunan kişiler olduğuna vurgu yapılarak “Hiçbir zaman terörle bağlantılı herhangi bir suçla itham veya mahkum edilmediler. Ancak yine de federal hükûmet, herhangi bir bildirim veya açıklama yapmadan onları yargısız bir şekilde ömür boyu ikinci sınıf vatandaşlığa mahkum etti.” ifadelerine yer verildi.

Pazartesi günü Newark, New Jersey’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Cair-NJ İletişim Müdürü Dina Sayedahmed, masum insanların haklarında herhangi gerçek bir suçlama olmaksızın süresiz olarak izleme listesinde kaldılarını belirterek,  “Müslümanlara sürekli Amerikan toplumuna entegre olmaları gerektiği söyleniyor ki bunu da yapıyorlar. Ancak günün sonunda hâlâ bazı açılardan ikinci sınıf vatandaş olarak görülüyor ve yasal haklarından mahrum bırakılıyorlar. Müslümanların varlığı ABD’de giderek büyüyor, ama hâlâ olumsuz sonuçlara ve halkın olumsuz bakış açısına maruz kalıyorlar.” şeklinde konuştu.

“İkinci Sınıf Vatandaş Olduğumu Anladım”

Dava nedeniyle CAIR-NJ’nin merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Hayrullah, CAIR avukatlarına verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek izleme listesinde bulunması nedeniyle karşılaştığı zorlukları aktardı ve artık ABD’de “ikinci sınıf vatandaş” olarak yaşamak istemediğini belirtti.

Hayrullah, “Eğer şimdi bir şeyler yapmazsam, çocuklarımın ve onların çocuklarının, etnik ve dinî kökenleri nedeniyle ikinci sınıf vatandaş olacaklarını anladım. İkinci sınıf bir vatandaş olarak anayasanın başkalarına sunduğu hukuki süreçten yararlanma hakkına sahip olmadığımı, hükûmetimin beni gerçekten suçlayabileceğini, taciz edebileceğini ve bana hiç bir açıklama yapmadan itibarımı zedeleyebileceğini anladım.” diye konuştu.

Vatandaşları koruması gereken kurumlarda ırkçılığın var olmasına izin verenlere karşı CAIR-NJ’nin desteğiyle bu davayı açtıklarını belirten Hayrullah, “Federal kurumları, çoğunluğu Arapça ve Müslüman isimlerinin yer aldığı bu ırkçı listeden kurtulmaya çağırıyorum. Bunun yerine milletimizi koruyacak, kontrol ve dengelerin olduğu, gizli yetkililer tarafından yürütülen gizli listelerin bulunmadığı bir sistem oluşturalım.” ifadelerini kullandı.

Dilekçede, ABD Adalet, İçgüvenlik, Dışişleri, Savunma, Ulaştırma Bakanları ile Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Gizli Servis, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) gibi kurumların başkanları da dahil Biden hükûmetine bağlı toplam 29 üst düzey devlet kurum ve yetkilisi davalı olarak yer alıyor. Davanın, uzun yıllar sürmesi bekleniyor.

“Listeye Nasıl Girdiğimi Bilmiyorum”

Suriye doğumlu Prospect Belediye Başkanı Hayrullah, 2019’da ailesi ile tatil amaçlı gittiği Türkiye seyahati dönüşü ABD gümrüğünde alıkonularak 3 saat sorgulanmış, yurt dışındayken herhangi bir teröristle görüşüp görüşmediği şeklinde sorulara maruz kalmıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ı ve Müslümanlara yönelik getirdiği seyahat yasağını yüksek sesle eleştiren isimlerden biri olan Hayrullah, sorgu esnasında iç çamaşırına kadar soyunmaya zorlandığını ve telefonuna el konulduğunu dile getirmişti. Havalimanında karşılaştığı muameleyi “aşağılayıcı” olarak niteleyen Hayrullah, 1 Mayıs’ta, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden tarafından düzenlenen Ramazan Bayramı resepsiyonuna davet edilmiş ancak son anda geri çevrilmişti.

ABD Gizli Servisi, Prospect Park Belediye Başkanı’na Beyaz Saray’a varmak üzereyken güvenlik nedeniyle içeriye alınmayacağını haber vererek Ramazan Bayramı resepsiyonuna katılmasına izin vermemişti.
Hayrullah, “Suçu kanıtlanana kadar herkesin masum olduğunu öngören anayasamıza rağmen bunun bu şekilde olmaya devam etmesi büyük hayal kırıklığı ve şok edici. Ben daha neyle suçladığımı ve veri tabanına nasıl girdiğimi hâlâ bilmiyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

1980’de Suriye’den ABD’ye göç eden ve eski bir eğitimci olan Hayrullah, 2006’dan bu yana Prospect Park Belediye Başkanı olarak görev yapıyor ve “New Jersey eyaletinin önde gelen seçilmiş Müslüman yetkililerinden biri” olarak tanınıyor.

Uçuş Yasağı Listesi

Müslümanlar, aleyhlerinde kanıt sunulmadan insanları seyahat etme hakkından mahrum bıraktığı için “Uçuş Yasağı Listesi” (İng. No-Fly List)’in kullanılmasına karşı uzun süredir mücadele ediyor.

2020’de ABD’de 3 Müslüman erkek, FBI ajanlarının kendilerini muhbir olmaya zorlamak için uçuşa yasaklılar listesine almakla tehdit ettikleri gerekçesiyle dava açtı. ABD Yüksek Mahkemesi, cemaatleri hakkında casusluk yapmayı reddettikleri için FBI’ın uçuş yasağı listesine aldığı Müslüman Amerikalıların, FBI ajanlarına maddi tazminat ve zararlarının tazmini için dava açabileceklerine hükmetti.

3 davacıdan biri olan Pakistan asıllı Muhammad Tanvir, Müslüman toplumu hakkında casusluk yapmayı reddettiği için seyahat kara listesine alınmış, mahkeme oybirliğiyle New York’ta yasal olarak ikamet eden Tanvir’in lehine karar vermişti.

Listede 7 Yaşında Çocuklar da Var

Ocak ayında İsviçreli bir bilgisayar korsanı tarafından ele geçirilen ABD’nin “terör izleme listesi” internetten kamuoyuna sızdırılmıştı. CAIR-NJ Sözcüsü Dina Sayedahmed, ilk olarak Daily Dot haber sitesi tarafından paylaşılan ilgili dosyada, ABD’nin Terörist Tarama Veri tabanı ve “Uçuş Yasağı Listesi”nin bir yığın ismi içerdiği, 20 yıl öncesine kadar giden listede “büyük çoğunluğu” Arapça ve Müslüman isimleri olmak üzere, aralarında 7 yaşına kadar çocukların da bulunduğu yaklaşık 1,5 milyon kişinin yer aldığını aktarmıştı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler