'Mesleki Denklik'

“Almanya’da Mesleki Denklik Başvuru Süreci Hızlandırılmalı”

Almanya’da sağlık sektörü gibi birçok sektörde kalifiye iş gücü açığı olmasına rağmen yabancı mesleki yeterliliğin tanınması yavaş işleyen bürokratik süreçler tarafından engellenebiliyor. Peki 2023 yılında kaç denklik başvurusu yetkili makamlar tarafından kabul edildi?

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’da birçok sektörde kalifiye iş gücü açığı söz konusu. Özellikle sağlık sektöründeki açığın hızlı bir şekilde kapatılması için yabancı adaylara büyük umutlar bağlansa da bu konuda en büyük engellerden biri mesleki yeterliliklerin Alman makamları tarafından tanınmaması.

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eyalet Parlamentosundaki Sosyal Demokrat Parti (SPD) meclis grubunun Çalışma Bakanlığı’na yönelttiği bir soru önergesine gelen cevaba göre, 2023 yılında yabancı kalifiye işçi tarafından yapılan 11.300’den fazla mesleki yeterlilik başvurusundan sadece 3.069’u tanındı. 657 başvurunun yaklaşık yüzde 5,7’si reddedilirken 3.250 başvuru hakkında henüz hiçbir karar çıkarılmadı. Denklik için yapılan toplam başvuru sayısı 2022 yılından bu yana 2.300’den fazla artarken 2022 yılındaki kabul oranı ile 2023 yılındaki kabul oranları aynı kaldı.

4.400’den fazla başvuruda mesleki yeterliliğin tanınabilmesi için ek eğitim kursları, yetenek veya bilgi sınavları gibi telafi edici tedbir koşulları getirilirdi. Bakanlığın sunduğu rakamlar, başvuranların koşulları gerçekten yeri getirip getirmediği ile ilgili bilgi içermiyor.

En Çok Denklik Başvurusu Sağlık Mesleklerinde Yapıldı

2023 yılında mesleki denklik için en çok başvuru sağlık mesleklerinde yapıldı. Yetkili makamlar, 5.200’den fazlası kadınlardan olmak üzere toplam 8.130 başvuru aldı. Aynı yıl yaklaşık her beş yabancı diplomadan birinin geçerliliği herhangi bir tedbir koşulu gerekmeksizin tanınırken yaklaşık 4.300 başvuru için telafi edici tedbirler talep edildi.

Sağlık sektöründe mesleki denklik başvurularının neredeyse yarısı yaklaşık 4.000 başvuru ile hemşireler tarafından yapılırken 1.686 başvuru da doktorlar tarafından yapıldı. Bununla birlikte, hemşire ve bakım personeli meslekleri için yapılan her sekiz başvurudan sadece birinden biraz fazlası denklik alabilirken, pratisyen hekim başvurularının neredeyse yüzde 45’i denklik alarak başarıyla sonuçlandı.

Çalışma Bakanlığı’nın soru önergesine verdiği cevabı değerlendiren SPD parlamento grubu, özellikle sağlık sektöründeki “şaşırtıcı sayıda açık kalan, henüz sonuçlanmamış olan denklik prosedüründen” yakındı. Parlamento grubunun Sağlık Politikası Sözcüsü Thorsten Klute “Bu alanda büyük bir ihtiyaç var. Belki de bunun nedeni buradaki denklik sürecinin fazla bürokratik olması. En azından biz bu tür şikayetleri duymaya devam ediyoruz.” Klute, Hristiyan Demokrat Partili (CDU) Çalışma Bakanı Karl-Josef Laumann’ın prosedürlerin uzunluğunun nedeni ve iyileştirmelerin başarı oranı hakkında herhangi bir bilgi vermemesini eleştirdi.

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Denklik Prosedürünü Hızlandırmak İstiyor

Bakan Laumann, “Eyalet hükümeti denklik sürecini iyileştirmek ve hızlandırmak adına çeşitli uygulamalar üzerinde çalışıyor” açıklamasında bulunsa da verilere göre, geçen yıl denklik başvurusu için gerekli belgelerin eksiksiz olarak yetkili makamlara teslim edilmesinden yasal yollara başvurulabilecek ilk resmi bildiriye kadar geçen süre ortalama 57 günden biraz azdı.

Yabancı mesleki yeterliliklerin tanınması, KRV eyalet hükûmetinin kalifiye işgücü alımının ana meselelerinden biri. Mesleki denklik genellikle federal yasalar tarafından belirlendiğinden, KRV’nin yasal düzenlemeleri daha da geliştirmek amacıyla federal ve eyalet hükümetleriyle birlikte çalışıyor.

Nisan ayında Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil (SPD) ve Laumann, yabancı mesleki yeterliliklerin tanınmasını kolaylaştırılması için yasal değişikliklerin yapılmasını savunurken, Heil o dönemde “Almanya’da mesleki denklik çok yavaş ilerliyor.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler