Hollanda’da Bunları Yaparsanız Oturum İzniniz İptal Olabilir
Yabancı bir ülkede oturum izni ile bulunurken bazı durumlarda oturum izniniz iptal edilebilir. Peki Hollanda'da hangi durumlarda oturum izninizi kaybedebilirsiniz? Sizin için derledik.
Hollanda’da 90 günden fazla kalmak isteyen yabancıların[1] oturum iznine ihtiyacı vardır. Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (Fl. “Immigratie- en Naturalisatiedienst” – IND), oturum izinlerini şu kategorilere ayırır[2]:
- Aile/Partner,
- Çalışma,
- Okul/Eğitim,
- Au-pair Kültürel Değişim Programı,
- Uzun Süreli Avrupa Birliği (AB) İkameti,
- İltica,
- AB, Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) veya İsviçre Vatandaşları İçin Oturum İzinleri,
- Diğer Oturum İzinleri.
Hollanda’da oturum iznine başvurmadan önce genellikle geçici oturum izni (Fl. “Machtiging tot voorlopig verblijf” – MVV) alınır.[3] AB ülkeleri dışından gelen ve Hollanda’da 90 günden fazla kalacaklar için özel giriş vizesi olan geçici oturum iznine başvuruyu belirleyen ise uyruktur. AB/AEA veya İsviçre vatandaşlarının MVV’ye başvurması gerekmez.[4] Güvenlik ve Adalet Bakanlığı, yanlış bilgilerin verildiğinin anlaşılması, başvuru koşullarının değişmesi ve yabancının bu yasa kapsamındaki yükümlülüklerine uymaması durumunda geçici oturum iznini iptal edebilir.
Hollanda’da oturum izinleriyle ilgili genel hususlar, Yabancılar Yasası 2000’de (Fl. “Vreemdelingenwet 2000”) bulunur. Yasanın 2. Bölümü’nde (Fl. “Hoofdstuk 2”) yabancıların yasal ikametleri üç ana kategoriye ayrılır:
Düzenli Oturum İzni (Fl. “Verblijfsvergunning Regulier”),
İltica Oturum İzni (Fl. “Verblijfsvergunning Asiel”),
Uzun Süreli İkamet İçin Oturum İzni (Fl. “Status van langdurig ingezetenen”).
Yasaya göre, her oturum izni türü için iptal sebepleri şu şekildedir:
1- Düzenli Oturum İzni (Fl. “Verblijfsvergunning Regulier”): Hollanda’da çalışmak, eğitim görmek, değişim programlarına katılmak veya (AB/AEA veya İsviçre dışındaki) aile üyeleriyle birlikte yaşamak isteyenlerin başvurduğu oturum iznidir. Düzenli oturum izni kendi içinde geçici ve kalıcı olmak üzere ikiye ayrılır:
Geçici Oturum İzni (Fl. “Verblijfsvergunning voor bepaalde tijd”): Yasal olarak belirli bir süre için Hollanda’da bulunmasına izin verilen kişilere yönelik olan bir izindir. Bu izin, aşağıdaki durumlarda iptal edilebilir veya uzatılmasına yönelik başvuru reddedilebilir (Madde 18):
- Ana ikametgâhın Hollanda dışında olması,
- Geçerli bir sınır geçiş belgesinin olmaması,
- Yanlış bilgi verilmesi veya bilginin saklanması,
- Bağımsız ve sürdürülebilir bir yeterli geçim kaynağının olmaması,
- Kamu düzeni veya ulusal güvenlik açısından tehlike oluşturulması,
- Verilen izinle ilgili kısıtlamalara veya izne eklenen ek şartlara uyulmaması,
- Yabancılar İstihdam Yasası’na uyulmaması,
- Hollanda’da kalış amacıyla sponsordan beyan sunulmaması,
- Entegrasyon yükümlülüklerine uyulmaması.
Daimî Oturum İzni (Tr. “Verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd”): Yasal olarak Hollanda’da süresiz kalma hakkına sahip olan kişilere yönelik izindir. Bu izin, aşağıdaki durumlarda iptal edilebilir (Madde 22):
- Ana ikametgâhın Hollanda dışında olması,
- Yanlış bilgi verilmesi veya bilginin saklanması,
- Üç yıl veya daha yüksek hapis cezasına çarptırılması,
- Ulusal güvenliğe tehdit oluşturulması.
2- İltica Oturum İzni (Fl. “Verblijfsvergunning Asiel”): İltica oturum izni de kendi içinde geçici ve kalıcı olmak üzere ikiye ayrılır:
Geçici Oturum İzni (Fl “Verblijfsvergunning voor bepaalde tijd”): Hollanda’da belirli bir süre için sığınma hakkı tanınan kişilere yönelik olan izindir. Bu izin, aşağıdaki durumlarda iptal edilebilir (Madde 32):
- Ana ikametgâhın Hollanda dışında olması,
- Yanlış bilgi verilmesi veya bilginin saklanması,
- Kamu düzeni veya ulusal güvenlik açısından tehlike oluşturulması,
- Yasal izni olan aile üyesiyle yabancının gerçek bir evlilik veya aile hayatı sürdürmemesi,
- Geçici oturum izni verilme sebeplerinin ortadan kalkması.
Daimî Oturum İzni (Fl. “Verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd”): Hollanda’da süresiz olarak sığınma hakkı tanınan kişilere yönelik izindir. Bu kişilere en az 5 yıllık geçici iltica oturum izni verilir ve gerekli görülmesi halinde Hollanda devleti tarafından korunmaya devam edilir. Bu izin, şu durumlarda iptal edilir (Madde 35):
- Yanlış bilgi verilmesi veya bilginin saklanması,
- Üç yıl veya daha yüksek hapis cezasına çarptırılması,
- Ana ikametgâhın Hollanda dışında olması,
- Ulusal güvenlik açısından tehlike oluşturulması.
3- Uzun Süreli İkamet İçin Oturum İzni (Fl. “Status van langdurig ingezetene”): Hollanda’da süresiz olarak kalmasına izin verilen kişilere yöneliktir. Bu oturum izni, AB Uzun Dönemli İkamet İzni (Fl. “EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen”)’nin verilmesiyle elde edilir. İznin iptali aşağıdaki durumlarda söz konusu olabilir (Madde 45d):
- AB topraklarından art arda 12 ay veya daha uzun süre uzak kalınması ya da altı yıl veya daha uzun süre Hollanda dışında yaşanması,
- Kamu düzeni veya ulusal güvenlik açısından güncel ve ciddi bir tehdit oluşturulması,
- Mülteci Sözleşmesinin 1. maddesinin F fıkrasında belirtilen suçlardan veya eylemlerden birinin işlediğini veya bu suçları veya eylemleri kışkırttığını veya başka bir şekilde katıldığını gösteren ciddi nedenlerin olması,
- Yanlış bilgi verilmesi veya saklanması.
Aynı maddede AB Uzun Dönemli İkamet İzninin iptali konusunda net olarak ifade edilen sebepler ise şu şekildedir:
- AB’nin başka bir Üye Devleti’nde uzun süreli ikamet edilmesi,
- İkamet izninin hileli alınması.
Dipnotlar
[1] Hollandacası “vreemdeling” olan yabancı kelimesinin anlamı Hollanda vatandaşlığına sahip olmayan ve yasal hükümlere göre Hollanda vatandaşı muamelesi görmeyecek kişidir. (Artikel 1)