'oturum izni'

Belçika’da Bunları Yaparsanız Oturum İzniniz İptal Olabilir

Belçika vatandaşı olmayan kişilerin ülkede 3 aydan fazla ikamet etmek için oturma iznine ihtiyaçları vardır. Peki Belçika'da hangi durumlarda oturum izniniz iptal olabilir? Sizin için derledik.

Fotoğraf: Shutterstock- Novikov Aleksey

Belçika’da çeşitli oturma izni kategorileri vardır ve bunlar uyruğunuza, kalış sürenize ve kalış amacınıza bağlı olarak değişmektedir. Bazı durumlarda da resmi olarak oturumu olan kişi bu hakkın geri alınması yaptırımı ile karşı karşıya kalabilir. Peki Belçika’daki oturum izni çeşitleri nelerdir ve hangi durumlarda oturum izni iptal edilebilir?

Belçika’da Farklı Oturum İzinleri Nelerdir?

Kalış amacı ve kalış süresi, oturum izninin türünü belirleyen temel faktörlerdir. Bu çerçevede başlıca ikamet izinleri aşağıdaki gibidir:

  • Turuncu kart kayıt sertifikasıdır. AB üyesi olmayan ülkelerden gelen yabancı uyruklulara verilir ve Belçika’da oturum izni veya uluslararası koruma başvurusunun işleme alındığını belgelendirir. Geçerlilik süresi başvurunun nedenine bağlıdır (refakatsiz çocuk, aile birleşimi, tıbbi nedenlerle ikamet izni, eğitim vb.)
  • A kartı, yabancı uyruklular siciline kayıt belgesidir ve sınırlı bir kalış izni verir. Genellikle bir yıl süreyle geçerlidir ve belirli koşullar altında yenilenebilir.
  • B kartı, A kartı ile aynı şekilde çalışır, ancak sınırsız konaklamaya izin verir. Bu belge 5 yıl süreyle geçerlidir ve yenilenebilir.
  • C kartı, “yabancı uyruklu kimlik kartı” olarak da bilinir. Belçika topraklarında sınırsız ikamet izni verir. Kart 5 yıl süreyle geçerlidir ve yenilenebilir.
  • D kartı: Uzun süreli ikamet iznidir. Belçika topraklarında sınırsız ikamet hakkına sahip olduğunuzu gösterir. Kart 5 yıl süreyle geçerlidir ve yenilenebilir. Belçika’da en az 5 yıl boyunca yasal ve kesintisiz olarak ikamet ettiklerini ve yeterli mali imkanlara sahip olduklarını kanıtlayabilen, süresiz kalma yetkisine sahip yabancı uyruklu kişilere verilir.
  • E ve E+ kartları: Bir Avrupa Birliği vatandaşına verilen oturma iznine karşılık gelen kayıt sertifikasıdır. E+ kartı daimi ikameti belgelemektedir. Kart 5 yıl süreyle geçerlidir ve yenilenebilir.
  • F ve F+ kartları: AB vatandaşlarının aile üyeleri için sırasıyla geçici (F) ve daimi (F+) ikamet izni veren bu kartlar 5 yıl süreyle geçerlidir ve yenilenebilir.
  • H kartı veya Avrupa Mavi Kartı, Belçika’da yüksek nitelikli işlerde çalışan AB üyesi olmayan ülkelerin yabancı uyruklu vatandaşlarına verilir. Bu, sınırlı bir süre için ikamet izni veren elektronik bir karttır. Kart 13 ay süreyle geçerli olup, ilk defa iki yıl ve sonrasında üç yıl için yenilenebilir.

Belçika’da Oturum İzni İçin İptal Sebepleri Nelerdir?

Yetkililer, belirli durumlarda oturum izninizi yenilememeye veya geri çekmeye karar verebilirler. Yenileme koşulları yerine getirilmediği takdirde de, oturma izni doğal olarak verilmeyecektir. Genel olarak, yenileme ilk verilen izinle aynı koşullara tabi bir işlemdir.

Oturma izninin geri çekilmesi ise özellikle de iznin alınması için yapılan başvuruda sahtekarlık yapıldığı tespit edilirse veya izin sahibi kamu düzeni için bir tehdit oluşturursa mümkündür. Oturum izninizi yenilememe veya geri çekme kararı verildiği durumda Belçika’da ikamet etme hakkınız sona ermektedir. Bu nedenle ikamet hakkı sona eren yabancı uyruklu kişi, yetkililer tarafından kendisine bildirilen süre içinde ülkeyi terk etmek zorundadır.

Örneğin, eğer A tipi oturum izni kartına sahipseniz ve yenileme koşullarını karşılamıyorsanız oturum izniniz iptal olabilir. Yani, eğer öğrenciyseniz eğitiminize devam ettiğinizi kanıtlamalısınız. Ya da ilk oturum izni tıbbi gerekçelerle verildiyse sağlık durumunuzun Belçika’da kalış sürenizi uzatmanızı gerektirdiğini kanıtlamanız gerekmektedir.

F tipi oturum izni kartına sahipseniz Yabancılar Dairesi ( l’Office des étrangers ), aile birleşimi için gerekli koşulları artık karşılamamanız halinde 5 yıllık bir süre için oturma izninizi geri alabilmektedir. Bu durum eğer boşanırsanız, eşinizden veya partnerinizden ayrılırsanız, evliliğiniz iptal edilirse (sahte bir evlilik olduğu için), birlikte yaşamanızın sona ererse, eşiniz veya yasal olarak birlikte yaşadığınız kişi ölürse veya Belçika’dan ayrılırsa oturum izniniz geri alınabilmektedir. Ancak bu durum otomatik olarak gerçekleşmemektedir. Yukarıda verilen örneklere göre ve durumunuza bağlı olarak Yabancılar Dairesi her durum için Belçika’da kaldığınız sürenin uzunluğu, yaşınız, sağlık durumunuz, ekonomik durumunuz, ülkeye sosyal ve kültürel entegrasyonunuz ve menşe ülkenizle olan bağlarınız gibi kriterlere de bakarak karar verir.

Belçika’da Oturum İzni Ret Kararına İtiraz Edebilir Miyim?

Bu sorunun cevabı evettir. Eğer ilk kez ülkeyi terk etme kararı ile karşı karşıyaysanız, bunu gönüllü olarak yapmak için genellikle 30 gününüz olacaktır. Bu sürenin sonunda hâlâ ülkeyi terk etmediyseniz, Yabancılar Bürosu tarafından zorla sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Oturma izninin reddedilmesi kararına itiraz için Yabancılar Dava Konseyine (Conseil du Contentieux des Étrangers) başvuruda bulunulabilirsiniz. Bunun için ise bir avukatın gerekli olduğunun altı çizilmektedir.

Yabancılar Dava Konseyi, Yabancılar Bürosu’nun kararını bozduğu durumda otomatik olarak oturma izni almış bulunmuyorsunuz. Dosyanız, yeni bir karar alması gereken Yabancılar Bürosuna geri gönderilecektir. Yeni karar olumlu ise, size oturma izni verilecektir. Yeni karar olumsuz ise ve ikinci bir ret kararı aldığınız durumda Yabancılar Dava Konseyine’ye tekrar itirazda bulunabilme hakkına sahipsiniz. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler