'Portre'

İsviçre’de Müslümanlar İçin Önemli Bir İsim: Hisham Maizar

Kudüs doğumlu doktor Hisham Maizar, kendisini İsviçre’deki İslami cemaatlerin hukuken tanınmasına ve Müslümanların eşit haklara kavuşmasına vakfetmiş bir Müslümandı.

1942 Kudüs’te doğan İsviçreli Doktor Hisham Maizar uzun yıllar İsviçre’de İslam Çatı Organizasyonları Federasyonu (FIDS) genel başkanlığını yaptı. 1959 yılında Saraybosna’da yarıda kestiği üniversite hayatına Heidelberg Tıp Fakültesinde devam ederek mezuniyetini Innsbruck şehrinde tamamladı. Eğitim hayatının ardından İsviçre’de bir hastanede iş hayatına atıldı. 1980 yılında iç hastalıkları uzmanı olarak bir doktor ofisini devraldı. FIDS genel başkanlığının yanı sıra İsviçre Dinler Konseyi’nde de (SCR) görev yapmış, İsviçreli kiliseler ile iyi ilişkiler kurmuştu.

Dr. Hisham Maizar İsviçre’de İslam dininin kamu tüzel kişiliğine kavuşması ve İsviçre’de yaşayan İslam cemaatinin temel haklarını elde etmeleri için yoğun çaba sarf etmiştir. Maizar İsviçre’de 170 şubeyi içeren ve ülkenin federal bazda en büyük İslami kuruluşunu oluşturan FIDS’in 2006’dan bu yana başkanlığını yürütmekteydi. İsviçre İslami Kuruluşlar Koordinasyonu gibi diğer kuruluşlar ile birlikte Ulusal Müslüman Parlamentosu’nu düzenleyip ulusal düzeyde Müslümanların sesini duyurmayı hedefliyordu. İslam’ın ülkede yerleşik diğer dinî cemaatlerle eşit bir tüzel kişiliğe ve mensuplarının eşit haklara sahip olmasının önemini savundu.

Maizar’a göre İsviçre’deki İslam, kendi inanç kimliğini muhafaza ederek birçok farklılığı tanıyan ve sosyal gelişmeleri destekleyen bir “orta yol İslam’ı”dır ve bu orta yol teşvik edilmelidir. Maizar şöyle demiştir mesela: “İsviçre’de yaşayan bariz çoğunluk adına teşvik edilecek olan bu orta yol İslam’ı, her türlü aşırılık ve terörizmden uzakta bulunan ve İsviçre’nin hukuk devleti ve demokratik yapılarına saygı duyan bir İslam’dır. Ancak böylece İsviçreli olmakla İslam inancı arasında bir çelişki olmadığı ispat edilebilir.”

Maizar özellikle Müslümanların yaşadıkları ülkenin vatandaşları olarak eşit muamele görmelerinin önemli olduğunun altını çizer, bunu sağlamak için de daha fazla adaletin olması gerektiğini belirtirdi. İsviçre’de yaşayan Müslümanların cenaze, ibadet yeri, din dersi ve imamların eğitimi gibi dinî ihtiyaçlarının dikkate alınmasının gerekliliğini sıkça hatırlatırdı. Ayrıca Müslümanların dindarlar arası ve toplumsal diyaloğun oluşturulması ile birlikte barış içerisinde yaşamlarının daha da güçlendirilmesinden yana olduklarını savunurdu.

Dr. Hisham Maizar 14 Mayıs 2015 Perşembe günü sabahı 73 yaşında hayatını kaybetti. Vefatının ardından başta Müslüman cemaat olmak üzere birçok kilise ve dinî cemaat taziye mesajı yayınladı. İsviçre Protestan Kilisesi Konseyi Başkanı Gottfried Locher üzüntüsünü belirterek, “Hisham Maizar benim en yakın Müslüman muhatabımdı. Kendisiyle yaptığımız sohbetler her zaman çok açık, dürüst ve otantik olurdu. Hiçbir zaman hassas mevzuları konu dışında tutmamış, her zaman eleştirisini dile getirmiş ve özeleştiride bulunmuştur.” ifadelerini kullanmıştır. Maizar, birçok gayrimüslim tarafından da iyi bir dost olarak anılıyor ve dindarlar arası ilişkilerde kendisinin köprü oluşturucu bir model olduğu belirtiliyor. Bu övgüler içerisinde Maizar’ın İsviçre’de İslami cemaate yalnızca kişisel değil, aynı zamanda siyasi bir yüz kazandırdığı da vurgulanıyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler