'Hollanda'

Hollanda’da “Camilere Meclis Sorgusu” 10 Şubat’da Başlıyor

Hollanda’da yurt dışından maddi yardım alan camilerin yöneticilerinin mecliste sorgulanması amacıyla kurulan komisyon çalışmalarına şubat ayında başlıyor.

@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Hollanda’da Temsilciler Meclisi’nde yurt dışından finansman alan camilere yönelik yapılacak meclis soruşturmasının şubat ayında başlayacağı kaydedildi. Soruşturmayı gerçekleştirecek olan araştırma komisyonundan Hollanda basınına yapılan açıklamada, sorgunun 10 Şubat’ta başlayacağı bildirildi. Kamuya açık olarak gerçekleştirecek sorgunun, yaklaşık iki hafta süreceği, çıkan sonuçlar ile ilgili nihai
raporun 2020 Nisan ayında yayınlanacağı duyuruldu.

Soruşturmaya çağrılan camiler için Adalet İçin Toplandık (Verenigd in Rechtvaardigheid) adındaki Müslüman öğrenciler derneği, 19 Ocak 2020 tarihinde Rotterdam İslam Üniversitesi’nde Hukuk Profesörü Tom Zwart’ın bilgilendirme yapacağı bir hazırlık toplantısı düzenleyecek. Toplantıya soruşturmaya çağrılan camiler ve bilgi amaçlı katılmak isteyen diğer camiler katılım sağlayabilecek.

Çağrılacak Kişilerin Katılımı Zorunlu Olacak

“Parlementaire ondervraging” olarak adlandırılan bu yöntem, Hollanda’nın siyasi sisteminde Temsilciler Meclisi’nin hükûümeti denetleme görevi kapsamında sahip olduğu en ağır araştırma yöntemlerinden biri olarak değerlendirilmekte. Yöntemin tabi olduğu yasaya göre çağrılacak kişilerin katılımı zorunludur ve kişilerin yemin ederek ifade vermeleri gerekmektedir. Yasaya göre komisyonun diğer yetkileri de bulunmaktadır. Komisyon, istediği belgeyi inceleme, Hollanda topraklarında bulunan her mekâana girme ve araştırmaya katılmayı reddeden kişilere yaptırım uygulama yetkilerine sahip.

2019 Mart ayında Hollanda Temsilciler Meclisinde yurt dışından finansman alan camilere yönelik meclis araştırması yapılması kararlaştırılmıştı. Kabul edilen önergede “özgür olmayan ülkelerden” finansman alan camilerin, mecliste oluşturulacak olan bir komisyon tarafından sözlü olarak sorgulanacakları belirlenmişti.

Eskiden Özgürlük Partisi’nde (PVV) aktif olan, fakat sonradan Müslüman olup partiden ayrılan Arnoud van Doorn da camilerin, tepki olarak sorguya katılmamaları için şahsına ait sosyal medya hesabı üzerinden çağrıda bulundu. 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler