'#MissMyMosque'

Müslümanları Birleştiren Mesaj: “Camimi Özlüyorum”

Kovid-19 tedbirleri kapsamında dünya genelinde Kabe de dâhil olmak üzere ibadet yerleri ve camiler kapalı. Sosyal medyada #missmymosque (camimi özlüyorum) etiketi altında farklı ülkelerden Müslümanlar mabetlerine özlemlerini paylaşıyor.

Korona virüsü pandemisi, 25 binden fazla insanın yaşamını kaybetmesine, yarım milyon insanın enfeksiyondan etkilenmesine ve milyonlarca insanın evlerine hapsolmasına neden oldu. Tedbirler kapsamında birçok ülkede camiler kapalı. Cemaat duygusunun ön planda olduğu Müslüman topluluk açısından bu altından kalkılması zor bir durum teşkil ediyor.

Salgın karşısında birçok ülkede Kovid-19 risk grubunda yer alanlara yardım çalışmaları başlatılırken, salgından etkilenen Müslüman topluma moral vermek için Duisburg’ta, Hannover’de, Hollanda’nın çeşitli şehirlerinde ve Lyon’da ezanlar okunmaya başladı. Sosyal medyada #missmymosque etiketi ile dünyanın her yerinden Müslümanlar da camilere olan özlemlerini dile getirmeye başladı.

Almanya’da Almanca yayın yapan IslamiQ sitesinin öncü olduğu aksiyonun amacı, pandemi zamanında camilerin öneminin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamak. Platform sosyal medya kullanıcılarından cuma namazından bir cümle, camide yaşanmış bir olay ve caminin ne anlama geldiğini ifade eden herhangi bir cümleyi paylaşmasını istiyor.

IslamiQ’in Genel Yayın Yönetmeni Ali Mete’ye göre camiler, Müslümanların sadece namaz kılmak için toplandığı yerler değil, aynı zamanda birer sosyalleşme merkezi: “Çocuklardan yaşlılara kadar, çok çeşitli programlarda bir araya gelen, birbirine destek olan Müslüman cemaat açısından cami bu yönüyle bir ibadet mekânından daha fazlası anlamına geliyor. Bu duygudaşlığın bu zor günlerde sosyal medyada ifade edilmesi, herkesin ortak tecrübelerini, güzel anılarını hatırlaması güçlendirici bir şey.” (P)

 

 

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler