'BELÇİKA'

Belçika’daki Nüfusun Üçte Biri Yabancı Kökenli

Belçika’nın İstatistik Kurumu tarafından gerçekleştirilen nüfus araştırmasında ülkenin üçte birinin yabancı kökenli olduğu tespit edildi. Yabancı kökenlilerin çoğunluğu Fas, İtalya, Fransa, Hollanda ve Türkiye asıllılardan oluşuyor.

Fotoğraf: Shutterstock / Joe Dejvice

Belçika hükûmetinin istatistik kurumu olan Statbel tarafından gerçekleştirilen nüfus araştırması geçtiğimiz hafta kamuoyuna sunuldu. Statbel’in verilerine göre ülkenin üçte biri yabancı kökenli veya yabancı uyruklu. İlk kez bu boyutta bir çalışma yürüten Statbel, şimdiye kadar çeşitlilik istatistiklerini vatandaşlık bilgilerine göre oluşturuyordu. Bu defa göçmen kökenlileri de kapsayan veriler daha kapsamlı bir tablo ortaya koydu. Son on yılda, ülkedeki yabancı kökenli nüfusun önemli ölçüde arttığı bildirildi. Araştırma bu sayının gelecekte artış göstermeye devam edeceğini ve Flaman bölgesinin gitgide daha yoğun şekilde çokkültürlü bir topluma dönüşeceğini öngörüyor.

Jenerasyon Farkı

Statbel’in verilerine göre 2020 yılında Belçika nüfusunun yüzde 67,9’u “Belçika kökenli Belçikalı” idi. Kurum “Belçika kökenli Belçikalı” terimini, kişinin ilk nüfusa kaydında kendisi ve ebeveynleri Belçika vatandaşı olan kişiler olarak tanımlıyor. Aynı verilere göre ülkenin yüzde 32,1’i bu tanıma uymuyor, yüzde 12,4’sinin başka bir vatandaşlığı var ve yüzde 19,7’si ise yabancı kökenli. Son durumda ise kişinin veya ebeveynlerinden en az bir tanesinin Belçika vatandaşı olmadığı veya daha sonra vatandaşlığa geçtiği anlamına geliyor. Çifte vatandaşlığı olan kişiler ise bu verilerde yer almıyor. Belçika’da ikinci vatandaşlığı kaydetmek zorunlu olmadığından dolayı bu konu ile ilgili rakamların araştırmaya katkısı olmayacağı belirtiliyor. Bu durumda yabancı kökenli olup, fakat kendisi ve ebeveynleri ilk nüfusa kaydında Belçika vatandaşı olan kişiler yine de “Belçika kökenli Belçikalı” olarak geçiyor.

Çeşitlilik Güçlü Bir Şekilde Büyüyor

VRT gazetesinin haberine göre önceki yıllarda ülkede “Belçika kökenli Belçikalıların” oranı daha yüksekti. 2011 yılında nüfusun yüzde 74,3’ü Belçika kökenli olarak tanımlanıyordu. Aynı sene yüzde 15,5’i yabancı kökenliyken yüzde 10,2’si yabancı bir vatandaşlığa sahipti. Yabancı kökenlilerin çoğunluğu sırasıyla Fas, İtalya, Fransa, Hollanda ve Türkiye asıllılardan oluşuyor.

Araştırmada bölgesel farklılıklar da dikkat çekiyor. Belçika’nın Flaman bölgesinde yabancı kökenli insanların sayısı Valon ve Brüksel bölgelerine kıyasen daha az. Brüksel bölgesinde bulunan Belçika kökenli Belçikalılar nüfusun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Flaman bölgesindeki yabancı kökenliler Hollanda, Fas ve Türkiye asıllılardan oluşurken, Valon bölgesinde ise İtalya, Fransa ve Fas kökenliler var.  (eh)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler