Fransa İçişleri Bakanı, “Fransa İslamı”nı Reddedenler ile Konuşmayız”
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "Fransa İslamı Prensipler Tüzüğü"nü imzalamayı kabul etmeyen ve aralarında Fransa'daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) ile Fransa İslam Toplumu Milli Görüşün (CIMG) olduğu sivil toplum kuruluşlarının Fransa İslam Konseyi'nden (CFCM) çıkmasını istedi.
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, France Inter radyosunda, ülkede son günlerde tartışma konusu olan “Fransa İslamı Prensipler Tüzüğü“ne ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Bu tüzük çok önemli çünkü ilk kez Müslüman federasyonların çoğu Selefilik, Müslüman Kardeşler ve Tebliğ’e karşı çıkıyor. Bu çok önemli bir nokta çünkü bu federasyonların bir kısmında şimdiye kadar bir tereddüt vardı.” ifadelerini öne süren Darmanin, herkesi bu tüzüğü incelemeye davet ettiğini aktardı.
Bu metnin çok önemli ve “Cumhuriyetçi” bir metin olduğunu savunan Darmanin, CCMTF ve CIMG’nin tüzüğü imzalamamasına ilişkin sorulan soru üzerine şunları söyledi: “Bundan rahatsız oluyorum. Bununla Türkiye’nin, İslam’ın Fransa ile uyumlu olmasını ve Fransa‘nın yapmayı arzuladıklarını istemediği argümanını veriyor. Ancak çok iyi insanlar da var. Örneğin (CCMTF Başkanı) İbrahim Alcı. Onunla uzun uzun konuştuk. İslam’ın Fransa Cumhuriyetiyle uyumlu olmadığını söyleyenler, Fransız kurumları nezdinde temsiliyette sorun teşkil ediliyor.”
Ayrılıkçılıkla ve “İslamcı İdeolojiye” Karşı Mücadelede Güçlü Yetkililer
“İslamcı ayrılıkçı” olarak bilinen ve adı “Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler” olarak değiştirilen yasa tasarısının bugün Ulusal Meclis’te görüşülmeye başlandığını söyleyen Darmanin, bu tasarının, sadece teröre karşı değil aynı zamanda ayrılıkçılıkla ve “İslamcı ideolojiye” karşı mücadelede güçlü yetkiler verdiğini iddia etti.
“Örneğin şimdiye kadar İçişleri Bakanı, terör saldırıları ile bağlantısı olmayan ibadethaneleri kapatamıyordu. Yöneticilerinin ayrılıkçı sözleri nedeniyle de ibadethaneleri kapatamıyordu. Tüzüğü imzalamayan federasyonlara söyledim. Bu federasyonlara bağlı ibadethanelerde neler olduğuna bakacağız.” ifadesini kullanan Darmanin, sunucunun “Bu sivil toplum kuruluşlarının, CFCM‘den çıkmalarını isteyecek misiniz?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Evet, Fransız kurumlarına bağlı yerlerde artık yer alamazlar. (İslam’ın) Fransa Cumhuriyetiyle uyumlu olduğunu ve Cumhuriyetin yasalarının Tanrı’nın yasalarından üstün olduğunu yazmayı reddedenler ile bir daha konuşmayız.”
Darmanin, yasa tasarısının parlementoda tartışlacağı bu hareketli dönemde, Fransız kamuoyuna İslamcılıkla mücadelinin kamu düzeni açısından acil önemini anlatmak amacıyla Fransız hükümetinin önceki tanımına referans veren “İslamcı Ayrılıkçılık: Laiklik İçin Bir Manifesto” adında bir kitap da yayınlayacak.
“Fransa İslamı Prensipler Tüzüğü”
CFCM’in Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talebiyle hazırladığı tüzüğü birçok Müslüman sivil toplum kuruluşu imzalarken, CCMTF, CIMG ile “İnanç ve Uygulama” adlı kuruluş, Müslümanları ötekileştirdiği gerekçesiyle bu tüzüğe imza atmadı. Bu kuruluşlar tüzükteki “Fransa İslamı” söylemine tepki gösteriyor.
Tüzükte, “İslam’ın Fransa‘nın değerleriyle uyumlu olması, İslam’ın siyasi amaçlar için kullanılmasının reddi, yabancı ülkelerin Fransa‘da dinin yaşanmasına müdahale etmemesi ve kadın erkek eşitliği” maddeleri öne çıkıyor.
Fransa‘da yaşayan Müslümanlara yönelik saldırıların “aşırıcı bir azınlık” tarafından gerçekleştirildiği ve bunların Fransız devleti ve halkıyla bağdaştırılmaması gerektiği kaydedilen tüzükte, “devletin ırkçı” olduğu söyleminin iftira atmak olduğu savunuluyor.
Tüzük, CFCM bünyesinde Ulusal İmamlar Konseyi’nin kurulmasını da sağlayacak. Bu konsey, Fransa‘da imamların dini bilgilerine, öğretim becerilerine ve insani niteliklerine göre görevlerini yerine getirme konusunda onay sürecini oluşturmayı hedefliyor.
Çoğu Kuzey Afrikalı yaklaşık 6 milyon Müslümanın yaşadığı Fransa, Avrupa’da en fazla Müslüman’ın yaşadığı ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. (AA, P)