'Avusturya'

Avusturya’daki Kilise Baskınında Dinî Motif Bulunamadı

Viyana'da göçmen kökenli gençlerin kiliseyi basması medyada İslam'a karşı kullanılmıştı. Araştırmalar, dinî motifin olmadığını gösteriyor.

3 Şubat 2021 admin
@Shutterstock değişiklikler Perspektif

Viyana’da ekim ayında göçmen kökenli gençlerin kiliseye girerek sıraları tekmelemesi üzerine güvenlik önlemleri artırılmıştı. Yapılan soruşturma sonucu, kamuoyuna “kilise baskını” olarak yansıyan olaylarda dinî veya siyasi motif olmadığı ortaya çıktı. Avusturya Anayasayı Koruma ve Terörle Mücadele Dairesinin kilisenin gözetleme kamerasından alınan kayıtları değerlendirmesi sonrası on genci tespit eden polis, şimdiye kadar gençlerden dokuzunu sorguladı. “Gerçekleştirilen sorgulamalara göre şu anda dinî veya siyasi bir motif gösterecek hiçbir şey yok. Mevcut duruma göre, kilisede sadece gençlerin yaşları sebebiyle dikkatsiz davranış sergilemeleri söz konusu.” şeklinde açıklama yapan polis sözcüsü söz konusu kilise baskınını yapanların Avusturya, Hırvatistan, Romanya, Sırbistan kökenli gençlerden oluşan bir grup olduğunu aktardı.

Aceleci Yargı ve Suçlamalar

Avusturya’nın başkenti Viyana’da akşam üstü 30-50 kişilik bir grup genç Viyana Anton kilisesine girerek, kilisenin sıralarını tekmelemişti. Medyada konuyla ilgili haberlerin ardından açıklama yapan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, ülkedeki bütün Hristiyanların özgür ve güven içinde inancını yaşayabilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Twitter’den yaptığı açıklamada Kurz, kiliseye yönelik eylemi “siyasal İslam”la ilişkilendirerek “Siyasi İslam’a karşı yürürtülen mücadele kararlı biçimde devam edecek ve bu noktada gereksiz müsamaha gösterilmeyecek” diye yazmıştı. Medyaya yansıyan haberlerde ayrıca, söz konusu kiliseye saldıran kişilerin Türkiye kökenli gençler olduğu iddia edilmiş, polis ise bunu teyit etmemişti.

Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) soruşturmada Başbakan’ın tahmin ettiği gibi Müslümanlarla ilgili bir motivasyonun bulunmadığı sonucuna dikkat çekti. IGGÖ, “Soruşturmanın sonuçları ışığında aceleci yargı ve suçlamaların düzeltilmesi uygun olacaktır.” şeklinde açıklamada bulundu ve başbakan Kurz’un bu konuda “iyi bir örnek” teşkil edebileceğini vurguladı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler