"Almanya"

Almanya’da Okuldaki Öğrencilere Oruç Tutma Yasağı

Almanya’nın Hattingen kentindeki Heggerfeldschule ilkokulunda oruç tutan Müslüman çocukların tutmamaya iddia edildi.

Hattingen'deki Heggerfeldschule okulu. Fotoğraf: Okulun internet sitesi. Değişiklikler: Perspektif.

Müslümanlar için oruç tutma dönemi olan ramazan ayında birçok çocuk gerek alışmak gerekse büyüklerine özenerek için henüz farz olmadığı hâlde oruç tutmak istiyor. Okulda oruç tutmak çoğunlukla hoşgörüyle karşılanıyor. Ancak Almanya’nın Hattingen kentindeki Heggerfeldschule ilkokulunda oruç tutan Müslüman çocuklara “hastalandıkları” gerekçesi ile zorla oruçlarının bozdurulduğu iddia edildi.

“Oruç Tutanı Eve Gönderirim”

11 yaşındaki çocuğu E.G. Heggerfeldschule ilkokulunda okuyan Ahmet Güldeş Camia’ya okul yönetimiyle yaşadıklarını aktardı. Güldeş şöyle konuştu:

“4 Nisan 2022 Pazartesi günü, kızım büyük bir üzüntü ile okuldan eve geldi. Bu üzüntünün sebebini sorduğumda, öğretmeninin oruç tutan 6 tane Müslüman öğrencinin her birinin önüne yarım litrelik ‘Apfelschorle’ (Elma suyu) içeceğini koyduğunu ve çocukları içmeye zorladığını söyledi. Öğretmen elma suyunu içmek istemeyen öğrencilere bağırmış, kızmış. Gerekçesi ise; oruç tutan çocuklar bayılıyorlarmış, hastalanıyorlarmış, oruç zararlıymış vesaire. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi, ‘Bir daha oruç tutanı görürsem okuldan doğru eve gönderirim.’ diye de tehdit etmiş. Çocukların hepsi tek tek suyu içene kadar öğretmen başlarından ayrılmamış. Diğer sınıflarda da aynı uygulamayı sınıf öğretmenleri yapmış.”

Güldeş, kızının bu olaydan çok etkilendiğini ve kendince orucunu bozmamak için direndiğini ancak öğretmenin baskıları karşısında orucu bozmak mecburiyetinde kalmasının onu fazlası ile üzerek rencide ettiğini ekledi.

Doktor Raporu İstendi

Güldeş, yaşananlar üzerine çok kaliteli bir öğretmen olduğuna inandığı sınıf öğretmenini arayarak durumu görüştüğünü belirtti:

“Kızımın söylediklerini anlattım ve lütfen bir daha böyle bir şey yapmayın dedim. ‘Ben böyle bir şey yapmadım’ demesini beklediğim öğretmen bana, ‘Okula oruçlu yollarsanız yine zorla yedirtirim veya anında eve yollarım.’ dedi. ‘Sizin için oruç okuldan önemliyse, oruç tutacaksa, doktordan rapor alacaksınız ve çocuğunuzu okula yollamayacaksınız, evinde orucunu tutacak.’ dedi. Ben de çocuğumun sadece oruç tutuğunu, Covid-19 olmadığını, böyle saçma bir sebepten dolayı doktordan rapor almanın mantıksız olacağını söyledim.”

Öğretmene “Alman anayasasına göre buna hakkınız yok” şeklinde açıklama yapmaya çalışan Güldeş’e öğretmen yaptıklarının, Okul Müdiresi Fatma Tek-Cordes’in talimatı üzerine olduğunu söyledi.

Okul Müdiresiyle Tartışma

Bu sefer de müdire ile irtibata geçen Güldeş’e Müdire Tek-Cordes, Müslüman ailelerin 40 derece sıcaklarda çocuklara zorla oruç tutturduklarını, bazılarının bayıldığını ama ebeveynlerinden korktukları için yine de oruç tuttuklarını söyledi. Güldeş yaşadıklarını anlatmaya şöyle devam etti:

“Müdire Hanım şu anda hava sıcaklığı 6 ila 11 derece, 40 derece sıcak mı var? Güneş ve ay takviminin farkından dolayı her yılda on gün geri geldiği için o bahsettiğiniz sıcakları siz ancak emekli olduğunuzda görürsünüz dedim! Benim çocuğum, orucun şu anda kendisine farz olmaması sebebiyle spor yaptığı günlerde de oruç tutmuyor. O kadar sıcak olsa hiçbir Müslüman aile ergenlik çağına girmemiş evladını 40 derece sıcakta oruç tutmaya zorlamaz! Lütfen çocuğuma bir daha asla zor kullanarak ve tehdit ile orucunu bozdurmayın dedim!  Baktım ki sayın Tek Cordes bana hâlâ çocuğumun oruç tutmaması gerektiğini savunuyor, ona bakın hanımefendi dedim, 52 yaşıma geldim, bugüne kadar Almanya’da sizin uygulamanız gibi bir olaya şahit olmadım!  Biz Almanya’dayız, Komunist Çin’deki Uygur Müslümanları gibi ikna kamplarında değiliz! Alman anayasasının 4. Maddesine göre din ve vicdan hürriyeti anayasal garanti altındadır. Lütfen benim çocuğuma bir daha baskı uygulamayın, benim çocuğumla oruç konusunda konuşmayın! Ona zorla oruç bozdurmaya hakkınız yok dedim.”

“Ailen Zorla Mı Oruç Tutturuyor?”

Güldeş, ilk etapta Müdire Tek-Cordes’le konuşmasının akabinde bu konunun kapandığını düşünür ama öyle olmaz. “5 Nisan’da kızımız spor dersi olduğu için oruç tutmamıştı. 6 Nisan’da sınıf öğretmeni kızımın tekrar oruç tuttuğunu fark ettiğinde, benim konuşmalarıma rağmen kızımla tekrar konuşmuş. Oruç tutan çocukların, okulda bayıldığını, oruç tutmanın okulda iyi olmadığının anlatarak, kızımı suçlu gibi tekrar okul müdiresi Fatma Tek-Cordes’e yollamış. O da okulda oruç tutmanın yasak olduğunu, sıcak havalarda çocukların bayıldığını söylemiş. Bütün bu baskı yetmiyormuş gibi bir de benim kızımı oruç tutmaya zorlayıp zorlamadığımı sormuş… 11 yaşındaki bir çocuğa baskı uygulamaya, psikolojisi ile oynamaya utanmadığı gibi bir de benim çocuğuma baskı uygulayıp uygulamadığımı soruyor.”

Kızının 3 yıldır ara ara oruç tuttuğunu öğretmen ile bu zamana kadar bu konuda sıkıntı yaşamadıklarını hatta geçen yıllarda bu konu ile ilgili sohbetler ettiklerini söyleyen Güldeş, bu sene okul müdürünün direktifi ile çocukların oruç tutmasının sorun edildiğine inandığını aktardı.

Öğrencinin Velisi Şikayetçi

Güldeş son olarak şunları aktardı: “Bir okul müdiresinin, bütün Müslüman öğrencilere zorla orucunu bozdurması kabul edilemez. Burası din ve vicdan hürriyetinin anayasal garanti altında olduğu Almanya! Tek Cordes’in uygulamaları sadece Hattingen’de değil Almanya gibi, 10 Milyona yakın Müslüman’ın huzur içerisinde yaşadığı bir ülkede, Müslümanların entegrasyonuna zarar verir.”

Ahmet Güldeş, Essen Konsolosluğu ile de görüştüklerini, yetkili resmî mercilere başvurarak okul müdiresi hakkında şikâyetçi olacağını da belirtti. Ailenin tepkisine karşılık olarak, okul müdiresi ise konuyla ilgili söylediklerinin çarpıtıldığını ve önümüzdeki günlerde hukuki işlemleri başlatacağını açıkladı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler