'Dünya Engelliler Günü'

Dünya 3 Aralık’ta Engelliler Gününü Kutluyor

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin önemli ölçüde engelliliğe sahip olduğu tahmin ediliyor. 3 Aralık’ta kutlanan Dünya Engelliler Günü, bu konuda toplumda farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

1992 yılından bu yana 3 Aralık tarihi Dünya Engelliler Günü olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler tarafından bir farkındalık günü olarak kutlanan bu günde dünya çapında birçok organizasyon düzenleniyor. Özellikle sivil toplum organizasyonlarının aktif olarak rol aldığı bu günde, engellilerin karşılaştıkları sorunlar, daha erişilebilir bir düzenin nasıl olabileceği gibi hususlar gündem maddesi hâline geliyor. Bu farkındalık gününün düzenlenmesindeki temel hedef, engelli bireylerin ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi hayattaki görünürlüğünü artırmak, hayatın her alanında daha rahat bir yaşam sürdürebilmelerini sağlamak, yaşamın her alanını daha erişilebilir kılmak ve bireylerin sahip oldukları haklara dair farkındalığı geliştirmek olarak ortaya çıkıyor.

Erişilebilir Bir Dünya

Uluslararası Engelliler Günü her yıl başka bir tema ile ele alınıyor. Bu yılki tema ise “Kapsayıcı kalkınma için dönüştürücü çözümler: erişilebilir ve eşitlikçi bir dünyayı beslemede inovasyonun rolü” olarak belirlendi. Bu yılki tema, engelli bireylere yardımcı olacak kapsayıcı bir kalkınma modelinin oluşturulmasına yardımcı olacak yenilikçi çözümlere duyulan ihtiyaçlara odaklanıyor.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Eğitim Başkanlığında Engelliler Eğitimi Sorumlusu olarak görev yapan Zehra Alver, engellilerin karşılaştığı problemlerin sadece bir gün değil, her gün odak noktası olması gerektiği görüşünde. Alver, engelli bireylerin ve ailelerinin toplumda daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtiyor. Zehra Alver, en büyük sorunlardan birinin, toplumun, engelli bireylerin “yapamadıkları” şeylere odaklanırken kişilerin neleri yapabildiğinin, yahut hangi kabiliyetlere sahip olduklarının göz ardı edilmesi olduğunu söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre dünya genelinde 1,3 milyon insan önemli ölçüde engelli. Bu oran, dünya nüfusunun yüzde 16’ini oluşturuyor. Engellilerin en çok karşılaştığı sorunlar sağlık alanındaki eşitsizlikler, damgalanma, ayrımcılık, yoksulluk, eğitim ve istihdamdan dışlanma olarak belirtiliyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler