'Bremen Devlet Anlaşması'

Bremen Devlet Anlaşması’nın Onuncu Yılı – Bir Kronoloji

Bremen eyaleti on yıl önce İslami dinî cemaatlerle bir devlet anlaşması imzaladı. Hamburg'dan sonra Almanya'da Müslüman toplumla imzalanan ikinci devlet anlaşması olan Bremen Devlet Anlaşması'nın en önemli aşamalarını sizler için özetledik.

©vikz.de

15 Ocak 2013’te Bağımsız Hansa Şehri Bremen, Şura Bremen, DİTİB Eyalet Birliği ve İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) ile bir devlet anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, 13 Kasım 2012’de Hamburg‘da imzalan anlaşmadan sonra Almanya’da bir eyaletin Müslümanlarla imzaladığı ikinci anlaşma.

Bugün Bremen’de 200 binden fazla Müslüman yaşıyor. Anlaşmalar, dinî ve sosyal hayatın birçok alanında işbirliğine dayalı ilişkilerin temelini oluşturuyor. Devlet anlaşmaları; İslami bayramların tanınması, ortak din eğitimi organizasyonu ve manevi bakıma ilişkin düzenlemelerin yanı sıra Müslüman vatandaşların sosyal hayata daha fazla katılmasına da imkan sağlıyor.

Bremen Devlet Anlaşması’nın en önemli aşamalarını burada bulabilirsiniz.

20 Ağustos 2009

Belediye Başkanı Jens Böhrnsen ve İslami dinî cemaatlerin temsilcileri arasındaki ilk görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmelerde gelecekte ele alınması gereken konuların içerikleri görüşüldü.

06 Mayıs 2011

SPD ve Yeşiller koalisyon hükûmetinin temsilcileri, Almanya Hristiyan Demokrat Birliği (CDU), Sol Parti ve Hür Demokrat Parti (FDP) temsilcileri, Şura tarafından gerçekleştirilen bir panelde Müslümanlarla bir devlet anlaşması yapılması lehinde fikir beyan ettiler.

29 Haziran 2011

Bremen Şehir Temsilcileri Meclisinin yeni kırmızı-yeşil koalisyonu, bir sonraki yasama döneminde İslami dinî cemaatlerle bir devlet anlaşması imzalanmasını planladı. Koalisyon anlaşmasında da yer verilen bu kararı Şura memnuniyetle karşıladı.

24 Ocak 2012

İslami dinî cemaatler, senatoya bir devlet anlaşması konusunda somut müzakereler gerçekleştirmesi çağrısında bulundu. Ancak birçok görüşme gerçekleştirilmiş olmasına rağmen henüz bir anlaşma yoktu. Senato Şansölyeliği, Müslümanlarla yapılan görüşmelerin henüz değerlendirmediğini belirtti.

30 Kasım 2012

Belediye Başkanı Jens Böhrnsen ve İslami cemaatlerin temsilcileri, şehir ile Bremen Müslümanları arasında yapılacak olan anlaşmanın taslağını hayata geçirmek için son bir toplantı için bir araya geldiler.

11 Aralık 2012

Bremen eyaleti ile İslami cemaatler (Şura, DİTİB ve VIKZ) arasındaki anlaşma nihayet kararlaştırıldı ve Şehir Temsilcileri Meclisine iletildi.

15 Ocak 2013

İslami dinî cemaatlerle (Şura; DİTİB ve VIKZ) imzalanan devlet anlaşması yürürlüğe girdi. İslami dinî cemaatler ile Özgür Hansa Şehri Bremen (ve ayrıca Bremerhaven) arasında imzalanan devlet anlaşması ile Müslümanların ve İslam’ın tanınması için yeni bir dönem başladı.

21 Mayıs 2013

Gelecekte, İslami bayramların kilise tatili statüsüne sahip olması kararlaştırıldı. Böylece bu günlerde Müslümanlar işten ve okuldan izin alma hakkı elde edecekti.

06 Haziran 2013

Senato, Bremen Radyosu yasasını değiştirmeye karar verdi. Buna göre gelecekte, Radyo ve Medya Konseyinde ve Mağduriyet Durumu Komisyonunda[1] iki Müslüman temsilci yer alacaktır.

15 Ocak 2014

Anlaşmanın üzerinden geçen bir yılın ardından Şura Bremen’in başkanı durum değerlendirmesi yaptı. İslami dinî cemaatler uzun vadede Bremen’deki Hristiyan ve Yahudi cemaatlerle eşit bir statüye sahip olmak istiyordu ve İslam’ın, Bremen’in bir parçası olduğu düşüncesinden hareketle bir kamu tüzel kişisi olarak tanınmak için çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyordu.

Temmuz 2014

Müslümanların, Bremen cezaevinde İslami manevi bakımı devralmaları kararlaştırıldı. Yoğun görüşmelerin ardından, İslami manevi destek verecek din adamları için genel şartların ihtiyaca göre uyarlanması konusunda Adalet Bakanlığı ile anlaşmaya varıldı.

31 Mart 2019

Bremen Şura, Adalet Bakanlığı ile işbirliği içinde bu tarihten itibaren hapishanelerde çalışmaya başlayacak olan on Müslüman manevi destek personeli yetiştirdi.

24 Eylül 2019

Bremen Şehir Temsilcileri Meclisi, Müslümanların ve camilerin daha iyi korunması için bir acil durum önergesini kabul etti. Önergede senatodan camiler ve diğer dinî mekânlar için bir güvenlik konsepti geliştirmesi talep edildi. Önergenin arka planında Rahma Camii’nde Kur’an-ı Kerim’e yapılan saygısız eylemler ve Gröpelingen’deki İslami Eğitim Merkezine verilen maddi zarar gibi İslam karşıtı eylemler vardı. Bu önerge AfD dışındaki tüm partiler tarafından imzalandı.

11 Mayıs 2021

Aşağı Saksonya ve Bremen DİTİB Eyalet Birliği yönetim kurulunun istifasının ardından, Bremen’deki partiler DİTİB ile işbirliğinin yeniden değerlendirilmesini talep etti. Ancak Senato, kendini prensipte kanıtladığı için devlet anlaşmasına bağlı kalacaklarını açıkladı. Sözcü André Städler, Senato’nun daha önce olduğu gibi yeni kurulun çalışmalarını da dikkatle takip edeceğini bildirdi.

Dipnot

[1] İçişleri Bakanı tarafından oluşturulan ve kamusal alandan kişilerin katılımıyla oluşan bir komisyondur. Komisyon eyalette yaşayan yabancıların mağduriyet durumu başvurularından sorumludur. Mağduriyet Durumu Komisyonu, bir oturma izni iptaline karşı söz konusu olan özel bireysel mağduriyet durumu sebeplerini inceler.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler