'KOVID-19'

İngiliz Aşırı Sağının Yeni Kampanyası: “Koronavirüsten Müslümanlar Sorumlu”

Birleşik Krallık’ta aşırı sağcı gruplar koronavirüs salgınından Müslüman toplumun sorumlu olduğunu iddia ediyor. Terörle mücadele polisi iddialar hakkında inceleme başlattı.

İngiltere’de Müslüman karşıtı nefret suçlarını takip eden sivil toplum kuruluşu Tell Mama, aşırı sağcıların yeni tip koronavirüsün İngiltere’de Müslümanlar yüzünden yayıldığına dair sosyal medyada yalan haber kampanyaları başlatıldığına dikkat çekti. Grup ayrıca, mart ayı içerisinde Müslümanları hedef alan pek çok asılsız iddia ve fiziksel saldırı vakalarının kendilerine rapor edildiğini açıkladı.

“Müslümanlar Karantinaya Uymuyor, Salgından Onlar Sorumlu”

Ülkenin tanınmış ırkçı isimlerinden birinin attığı bir tweet’te Müslümanların Wembley’de bir cami önünde toplanarak dışarı çıkma yasağını ihlal ettikleri iddia edilmişti. Tell Mama ise bu iddiayı çürüterek diğer kullanıcıları da içeriği şikayet etmeye çağırmıştı. Bunun ardından Twitter söz konusu tweet’i kaldırarak hesaba da sınırlama getirmişti.

İngiliz Savunma Ligi’nin (İng. “English Defence League” – EDL) kurucusu ve eski lideri Tommy Robinson’un Telegram’da yayımladığı bir videoda sözde Birmingham şehir merkezindeki gizli bir camiden çıkan bir grup Müslüman erkek görülüyordu. Ancak 10 bin kez tıklanan videonun içeriği West Midlands polisi tarafından yalanlandı. West Yorkshire polisi de Müslümanların toplanma yasağını çiğneyerek cuma namazına katıldığını gösterdiği iddia edilen benzer videoları, görüntülerin karantina kararı öncesine ait olduğunu belirterek yalanladı.

Müslümanlara karşı kötü niyetli ve kasıtlı yalan haber yayan sosyal medya hesapları arasında Katie Hopkins ve UKIP eski lideri Gerard Batten da bulunuyor. Batten çokça paylaşılan bir tweet’inde camilerin açık kalacağını çünkü hükûmetin onları kapatmaktan korktuğunu iddia etmişti.

Kovid-19 Salgını Müslüman Karşıtı Nefreti Körükleme Aracı

Tell Mama Direktörü Iman Atta, “Bu aşırıcılar virüsün yayılmasının Müslüman toplumun suçu olduğu mesajını yaymak istiyorlar.” diyerek faillerin daha önce de defalarca benzer nefret eylemlerinde bulunmuş, Müslüman karşıtı görüşleriyle tanınan kimseler olduklarını belirtiyor. Atta, “Toplumsal sıkıntıların olduğu böylesi zamanlarda bazı insanlar toplum içerisinde nefret ve ayrılığı körüklemek için bu durumu manipüle ediyor.” dedi.

Tell Mama’ya bildirilen başka bir vakada da, başörtülü Müslüman bir kadın sokakta yürüken bir adamın kendisine yaklaşıp yüzüne öksürdüğünü ve sonra da korona olduğunu söylediğini bildirdi. Londra’nın güneyindeki Croydon’da 18 Mart’ta gerçekleşen olayda mağdur kadın saldırgandan uzak durmaya calıştığını ama saldırganın ona dönerek yüzüne öksürdüğünü belirtti. Bunun üzerine saldırgana kendisinin daha önce enfekte olduğu ve iyileştiği için virüse karşı bağışıklığının olduğunu söylemesi üzerine saldırganın kendisine küfür edip ırkçı hakaretler savurarak uzaklaştığını aktardı.

West Midlands Emniyet Müdürü David Jamieson, aşırı sağcıların Kovid-19 salgınını bazı etnik grupları suçlamak için bir fırsat olarak kullandıklarının farkında olduklarını ve meseleyi yakından takip ettiklerini belirtti.

Hope not Hate (Nefret değil umut) adlı sivil toplum kuruluşu da camilerin hükûmetin tavsiyesinin aksine hâlâ açık olduğuna dair asılsız bir kampanya yürütüldüğünü tespit ettiklerini açıkladı. Grup sözcüsü, “Birleşik Krallık’taki aşırı sağcı aktivistler pandeminin kaynağının küreselleşme ve göç olduğu görüşünde hemfikirler. Bu fırsatı da ırkçı stereotipleri ve Çinliler hakkındaki komplo teorilerini radikal platform ve kanallarda yaymak için kullanıyorlar” şeklinde konuştu.

Kovid-19, Müslüman İmgeler ve Meyda

Kovid-19 salgını ile Müslümanlar arasında bir bağ olduğunu iddia eden aşırı sağcıların yanı sıra, dünyanın önde gelen medya kuruluşlarının da Kovid-19 konulu haber görsellerinde çoğunlukla başörtülü kadınlara ve camilere yer vermeleri dikkat çekmişti.

Bunlardan en dikkat çekici olanı New York Times gazetesinin ABD Başkanı Donald Trump’ın AB ülkelerine seyahat yasağı getirdiğini duyurduğu haber için o dönem henüz seyahat yasağı kapsamında olmayan İstanbul’dan tarihî camilerin görsellerine yer vermesi olmuştu. Tepkilerin ardından New York Times Twitter hesabından bir açıklama yaparak İstanbul imgesinin bir karışıklık sonucu habere yerleştirildiğini fark edip fotoğrafı kaldırdıklarını belirtmişti.

BBC de Kovid-19 içerikli haberlerinde sıklıkla cami görselleri ve başörtülü Müslüman kadın imgeleri kullanmayı tercih ederken, The Economist dergisi de sonradan sildiği “Kovid-19’un gelişi bekleniyordu. Ancak Radikal İslam’ınki süpriz oldu.” başlıklı bir makale yayımlamıştı. (mk)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler