'Koronavirüs Pandemisi'

Steinmeier: “Kimilerinin Sorumsuzluğu Hepimiz İçin Risk”

Almanya'da hafta sonu Kovid-19 önlemlerine karşı yapılan ve 17 binden fazla kişinin katıldığı eylemlere siyasetten tepki geldi. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, maske takmayan ve mesafe kuralına uymayan göstericileri sorumsuzlukla suçladı.

3 Ağustos 2020 admin
Berlin'de haftasonu düzenlenen gösteride göstericiler Almanya'daki korona siyasetini eleştirdi. | Fotoğraf: Anadolu Images

Almanya’da hafta sonu başkent Berlin’de koronavirüs salgını tedbirlerine karşı yapılan gösterilere 20 bine yakın kişi katıldı. Almanya’da korona siyasetini eleştiren göstericiler, pandemi tedbirlerini bilinçli bir şekilde ihlal ettiler. Göstericiler arasında koronavirüs salgınına komplo teorisi olarak bakanlar, aşı karşıtları ve aşırı sağ semboller taşıyan kimseler de katıldı.

Berlin’deki gösteriler, aynı zamanda Almanya genelinde gösterilerde Kovid-19 önlemlerine uyulmaması konusunda yeni bir tartışma da başlattı. Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, düzenlediği basın toplantısında, bu zor dönemde barışçıl gösterilerin önemli olduğunu belirterek, “Ancak hafta sonu izlemek zorunda kaldığımız görüntüler kabul edilemez.” dedi.

Berlin’deki gösterilerde hijyen ve koruma önlemlerine riayet edilmediğini, insan onurunu hiçe sayan ifadeler kullanıldığını ve gazetecilerin işlerini yapmalarının engellendiğini ifade eden Demmer, yaşananları kınadı. Demmer, birçok göstericinin davranışının hiçbir şekilde haklı çıkarılamayacağına işaret ederek, yüksek bir değer olan gösteri özgürlüğünün istismar edildiğini söyledi.

Toplantıya katılan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter de göstericileri eleştirerek, “Hafta sonu takip edilen gösteriler, enfeksiyondan korunulması bakımından hepimiz için sağlık tehlikesi oluşturuyor. Bu, kabul edilemez.” dedi.

Steinmeier Herkesi Sorumlu Davranmaya Davet Etti

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de video mesajı yayınlayarak Berlin’de Kovid-19 önlemlerine uymayan göstericilere tepki gösterdi. “Kimilerinin sorumsuzluğu, hepimiz için risktir.” diyen Steinmeier, özellikle şimdi dikkatli olunmaması durumunda birçok kişinin sağlığının tehlikeye atılacağı uyarısında bulundu.

Steinmeier, tedbirli davranılmaması durumunda toplumda, ekonomide ve kültürel alanda rahatlama olmayacağının altını çizerek, ülkede ikinci kez ciddi Kovid-19 kısıtlamaları uygulanmaması için herkesin sorumlu davranmasını istedi.

Almanya’da haziran ve temmuz başında günlük 200 ila 500 olan yeni vaka sayılarının, geçen hafta günlük 850 ila 950 şeklinde seyretmeye başlaması endişeye yol açmıştı. Özellikle yaz döneminde tatilden dönenlerle birlikte vaka sayısının daha da artmasından endişe ediliyor. Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde yaz tatilinden sonra başlayacak eğitim döneminde okullarda ders esnasında da maske takmak zorunlu hâle geldi. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler