'Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)'

AGİT: “Dinî Azınlıklara Yönelik Nefret Suçları Daha İyi Belgelenmeli”

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), yayımlanan “Nefret Suçu Verileri” raporunun sonucunda dini azınlıklara yönelik nefret suçlarının daha iyi belgelenmesi çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Shutterstock / Sodel Vladyslav

18 Kasım 2020 tarihinde Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT), insan hakları bürosu (DKİHB) tarafından sunulan “Nefret Suçu Verileri” raporuyla birlikte dinî azınlıklara yönelik nefret suçlarının daha iyi belgelenmesini talep etti. Eylül 2020 görevine başlayan yeni DKİHB direktörü Madeleine Enzlberger, küresel olarak, inançlı kişilere karşı giderek artan bir hoşgörüsüzlük dinamiğinin gözlemlendiğini söyledi.

AGİT: “Nefret Suçlarının Gerçek Sayısını Asla Bilemeyeceğiz”

AGİT, “Nefret Suçu Verileri” raporunun hem resmî hem sivil toplum kaynaklarından oluştuğu ve toplanan verilerin dünya çapında türünün en büyüğü olduğunun altını çizdi.

Sunulan raporda, 2019 yılında 45 AGİT ülkesinde, Hristiyanlara ve Hristiyan kurumlara yönelik 577 nefret vakası da dâhil olmak üzere, yaklaşık 7.000 kişi ve kurum vakası belgelendi. Bunun yanı sıra yaklaşık 4.600 kişi nefret suçlarının kurbanı oldu. Nefret suçlarının çoğunun ise resmî olarak bildirilmediği ifade ediliyor. Raporda, “Nefret suçlarının büyük çoğunluğu bildirilmiyor, yani kurbanların gerçek sayısını asla bilemeyeceğiz” ifadeleri yer alıyor.

Müslümanlara Karşı 511 Nefret Suçu Kaydedildi

Rapor “ırkçılık ve yabancı düşmanlığının” yanı sıra sekiz ayrı kategoriyi ele alıyor. Bunların arasında Müslümanlara karşı önyargı, Hristiyanlara karşı önyargı, Antisemitizm, cinsiyete ve engellilere karşı önyargılar yer alıyor. Raporda belgelenen olayların 3.033’ü “ırkçılık ve yabancı düşmanlığı” altında sınıflandırılıyor. 1.704’ü Yahudi karşıtı nefret suçlarıyla ilgili ve 1.278 vaka da insanların cinsel yönelimiyle ilgili. 268 kişinin mağdur olduğu 577 nefret suçu, Hristiyanlara veya Hristiyan ibadet yerlerine, sembollerine ve kurumlarına yöneltildi. Raporda Müslümanlara yönelik 511 nefret suçu kaydedilirken, 101 nefret suçu Roman ve Sinti’ye yönelik olarak belgelendi.

Avrupa’da Nefret Suçu Raporları

Almanya’da son 5 yılda yaşanan gelişmelerin analiz edildiği rapor 17 Mart 2020 tarihinde yayımlanmıştı. Merkezi Strazburg’da olan ve insan hakları alanında çalışmalar yürüten Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI), 6. Almanya raporunu tamamlamıştı. 53 sayfadan oluşan raporda İslamofobi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğe ilişkin önemli bilgiler yer almıştı. Raporda 2019 haziran ayına kadarki beş yıllık süreyi kapsayan gelişmelere yer verilmişti. Almanya’nın Halle ve Hanau kentlerindeki saldırılar ise haziran ayından sonra gerçekleştiği için raporda yer almamıştı.

ECRI’nin Haziran 2020’de yayımladığı rapor ayrıca Avusturya’da nefret söylemiyle mücadele alanında yeni bir takım inisiyatiflerin hayata geçirildiğini ortaya koymuştu. Bu inisiyatiflerin özellikle internet ortamındaki nefret suçlarını ortaya çıkarmak, kayıt altına almak ve mağdurlara sunulan yardım hizmetleri alanında olduğu belirtilmişti. 2016 yılından itibaren siber zorbalığın bir suç unsuru olarak tanımlanması da bu gelişmelere örnek olarak verilmişti.

Kasım 2020’de Irkçılık Karşıtı Çalışma ve Sivil Tepki (ZARA) derneği ve Dokustelle (İslam Düşmanlığı ve Müslüman Karşıtı Irkçılık Dokümentasyon ve Danışmanlık Merkezi) başkent Viyana’da 2 Kasım’da gerçekleştirilen terör saldırısı sonrası şehirde İslam ve Müslüman karşıtı ırkçı saldırılarda büyük bir artış yaşandığını açıklamıştı. (eh)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler