'Belçika'

Helal Kesim Yasağı AİHM’e Taşınıyor

Belçika'daki Müslüman toplumu temsil eden kuruluşlar, Anayasa Mahkemesinin dini usullere göre hayvan kesimini yasaklayan yasayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacak.

Fotoğraf: Shutterstock / Heath Johnson

Belçika İslam Temsil Kurumu ve Belçika İslam Koordinasyon Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, helal kesim yasağının AİHM’e taşınacağı bildirildi. Açıklamada, hukukun üstünlüğünün Avrupa’daki “savunmasız dinî azınlıklara karşı amansız ve sembolik bir mücadele yürüten popülist hareketlerin artan siyasi ve sosyal baskısına boyun eğmemesi” gerektiğinin altı çizildi.

Belçika’daki Müslüman toplumu temsil eden kuruluşlar bir araya gelerek Valonya ve Flaman bölge parlamentolarında İslami usullere göre hayvan kesimini yasaklayan kararları Aralık 2017’de Anayasa Mahkemesine taşımıştı. Anayasa Mahkemesi dün, yasağı getiren yasaların din özgürlüğü ile uyumlu olduğuna hükmetmişti.

Helal Kesim Yasağı

İlk olarak Belçika’nın Valonya ve Flaman bölge meclisleri tarafından 2017’de yürürlüğe konan helal kesimi engelleyen yasa, hayvanların önceden bayıltılmadan kesilmesini yasaklamıştı. Belçika’daki Müslüman toplumunu temsil eden kuruluşlar, Aralık 2017’de söz konusu yasağı Anayasa Mahkemesine taşımıştı. Anayasa Mahkemesi ise, kısa bir süre önce, yasağı getiren yasaların din özgürlüğü ile uyumlu olduğuna hükmetmişti.

Belçika İslam Temsil Kurumu ve Belçika İslam Koordinasyon Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, mahkemenin kararının “çok büyük bir hayal kırıklığı”na yol açtığını belirtmişti: Temsilciler, yaptıkları açıklamada “Anayasa Mahkemesi, bu kararıyla ne yazık ki tartışmanın merkezinden kaçan bir kısır döngü mantığı yürütmektedir. Özellikle Anayasa Mahkemesi, Flaman ve Valonya yasalarının Müslüman ve Musevilerin inançlarında bulunan gündelik bir dinî uygulamasının ‘özünü’ doğrudan etkilediği gerçeğini görmezden gelmektedir. Sonuçta, Müslüman ve Musevilere göre, hayvan uyuşturulduğu andan itibaren herhangi bir dinî kesimden söz edilemez.” şeklindeki fikirlerini kamuoyuyla paylaşmıştı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler