'Hanau Saldırısı'

“19 Şubat 2020’deki Irkçı Saldırı Hanau İçin En Karanlık Gündü”

Almanya Federal Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanı Spiegel, 2 yıl önceki Hanau'daki ırkçı terör saldırısının mağdurlarını ziyaret etti.

©Perspektif

Almanya‘nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020’de ırkçı terörist Tobias Rathjen tarafından şehir merkezindeki iki kafeye düzenlenen saldırı sonucu 4’ü Türkiye kökenli, 9 kişinin katledilmesinin 2’nci yılı öncesi Federal Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanı Anne Spiegel, yaşamını yitirenlerin yakınlarını ziyaret etti.

Bakan Spiegel Aşırı Hareketlerin Yükselişinden Endişeli

Spiegel, 19 Mart Hanau İnisiyatifinin (Initiative 19. Februar Hanau) bürosunda basına kapalı olarak yaptığı ziyaret sonrası Hanau Belediyesinde Belediye Başkanı Claus Kaminsky ile basın toplantısı düzenledi.

2 yıl önce yaşanan ırkçı terörü kınayan Spiegel, şunları söyledi:
“Bu korkunç hareket, şehri ve tüm ülkeyi korku ve şaşkınlıkla doldurdu. Aradan 2 yıl geçti ve Hanau şehrinin, buradaki insanların suikastla nasıl başa çıktıklarından ve bunun hatırasından çok etkilendim. Bu eylem, çok uyanık olmamız gerektiğini gösterdi. Irkçılık, Yahudi düşmanlığı ve İslamofobi, Almanya‘da yalnızca endişe verici bir şekilde canlı değil, aynı zamanda yükselişte. Yalnızca bu yıl, bakanlık olarak aşırıcılığın önlenmesi ve demokrasinin teşviki için 165 milyon avro bütçe ayırdık. Yaşasın demokrasi.”

“Irkçı Saldırı Şehrimiz İçin En Karanlık Gündü”

Spiegel, Almanya genelinde insan düşmanlığıyla mücadele eden, hoşgörü ve demokrasiyi teşvik eden 600’den fazla girişimi desteklediklerini ve bunların artırılması gerektiğini vurguladı.

Hanau Belediye Başkanı Kaminsky de demokrasi ve barış içinde yaşamanın önemine işaret ederek, “19 Şubat 2020’deki ırkçı saldırı, şehrimiz için barış zamanındaki en karanlık gündü. Suikastın yükü, bugün hâlâ ağır basıyor. Mağdurlar için yas tutmanın yanı sıra geçmişle ve birçok değişim süreciyle de yüzleşmek zorundayız.” diye konuştu.

Konuşmaları sonrasında Bakan Spiegel ile Kaminsky, ırkçı terör saldırısında yaşamını yitirenlerin mezarlarına çiçek bıraktı.

Hanau Saldırısı Kurbanları

Almanya‘nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020 gecesi iki kafeye düzenlenen ırkçı terör saldırısında, aralarında 4 Türkiye kökenli vatandaşın da bulunduğu 9 kişi hayatını kaybetmişti. Ferhat Unvar, Mercedes Kierpacz, Sedat Gürbüz, Gökhan Gültekin, Hamza Kurtović, Kaloyan Velkov, Vili-Viorel Păun, Said Nesar Hashemi ve Fatih Saraçoğlu Hanau şehrinde aşırı sağcı saldırgan tarafından vurularak öldürülmüştü.

Özel harekat timinin düzenlediği operasyonda, saldırıyı gerçekleştiren 43 yaşındaki ırkçı terörist Tobias Rathjen ve 72 yaşındaki annesi evlerinde ölü bulunmuştu. Saldırgan Rathjen’in avcılık belgesi olduğu ve ardında bir mektupla video bıraktığı kaydedilmişti.  43 yaşındaki saldırgan, silah atış eğitimi almış aktif bir nişancı olmakla birlikte 2012’den beri Frankfurt Diana Bergen-Enkheim Atış Kulübü’nün bir üyesiydi. Bariz bir psikolojik rahatsızlığı olmasına rağmen neden silah ruhsatına sahip olmasına izin verildiği ise hâlâ aydınlığa kavuşturulmuş değil.

 Dönemin Başbakanı Angela Merkel ise saldırıyla ilgili “Irkçılık zehirdir, nefret de zehirdir ve bu zehir toplumumuzda vardır.” açıklamasında bulunmuştu. Temmuz 2021’de Hanau şehri ırkçı saldırıyla ilgili bir soruşturma kurulu kurulmasına karar vermişti. Komisyon, saldırı anında ulaşılamayan polis acil durum hattı, saldırının gerçekleştiği mekanlardan birinin acil çıkışının kilitli olması ve polis yetkilileri ve savcının kurbanların yakınlarına davranış şekillerinin araştırılması için kuruldu. (AA/P)

 

** Perspektif’in Hanau terör saldırısı konulu 298. sayısına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler