'Polis Şiddeti'

Almanlar Polise Yönelik Şikayetlerde Bağımsız Soruşturma İstiyor

Almanya'da polis şiddeti son aylarda yeniden gündemde. Almanların yüzde 65'i, polislere yönelik suçlamalar için bağımsız bir şikayet ve soruşturma mercii kurulmasını istiyor. 

21 Ekim 2020 admin
DİTİB Köln Merkez Cami'ne yapılan bomba ihbarının ardından olay yerindeki polisler @ Perspektif

Infratest dimap araştırma şirketi tarafından WDR (Batı Alman Radyo ve Televizyon Kurumu) adına gerçekleştirilen bir kamuoyu araştırmasına göre, Almanlar polisler tarafından işlenen suçlara yönelik bağımsız soruşturma makamlarının kurulmasını gerekli görüyor. Anket kapsamında katılımcılara, “Almanya’da polis suçları için bağımsız soruşturma ve şikayet makamının kurulması doğru mu yoksa yanlış yönde bir adım mı?” sorusu yöneltildi. Oy kullanma hakkına sahip 1000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen temsili ankete katılanların yüzde 65’i bu adımı doğru bulurken, yüzde 30’u ise böyle bir adımın yanlış olacağı görüşünü paylaştı.

Almanya’da Sadece 3 Eyalette Bağımsız Şikayet Mercileri Var

Kamuoyu araştırmasının arka planındaki tartışmalar ise yoğun: Almanya’da son zamanlarda polis memurlarının sıklıkla anıldığı polis şiddeti, aşırı sağcı polislerin kendi aralarında yazıştığı sohbet gruplarının ifşası ile emniyet birimlerindeki ırkçı tutum ve yapılanmalar gündemde. Hâlihazırda Almanya’da polis memurları hakkındaki şikayetleri yine polis memurları soruşturuyor. Bu durumun soruşturmaların sağlığını büyük oranda zedelediği iddia ediliyor.

WDR ve Handelsblatt’ın araştırmalarına göre Almanya’da yanlızca üç federal eyalette; Schleswig-Holstein, Rheinland-Pfalz und Baden-Württemberg’de polis memurlarının şikayet edilebileceği “gerçek anlamda bağımsız” şikayet büroları bulunuyor. Bu bürolar sadece eyalet parlamentosuna rapor vermekle yükümlüler. Uzmanlar vatandaşların polisle ilgili şikayetlerini yönlendirebileceği polisten bağımsız başvuru mercilerinin kurulması gerektiğini vurguluyor. Danimarka’da polise yönelik suçlamaları kapsamlı bir şekilde soruşturma yetkisine sahip polisten bağımsız böyle bir otorite bulunuyor.

Alman Polis Teşkilatında Aşırı Sağ Sorunu

Almanya’da son yıllarda emniyet teşkilatında aşırı sağcı devlet memurları ile ilgili şüphe çemberi giderek daralıyor. En son Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, “Güvenlik Birimlerinde Aşırı Sağcılar” raporunu açıklamıştı. Bu rapor kapsamında ülkede güvenlik kurumlarında 3 yılda 319 aşırı sağ kaynaklı vaka tespit edildiği belirtilmişti. Söz konusu rpor, Ocak 2017 ile 31 Mart 2020 tarihleri arasında Almanya’da aşırı sağcı fikirlere ve eylemlere sahip olduğundan şüphe edilen güvenlik görevlileri hakkında açılan soruşturmalara dayanıyor. Hakkında soruşturma açılmayan ve dolayısıyla aşırı sağcı fikirlere sahip olup olmadığı bilinmeyen kamu görevlilerinin sayısının daha fazla olduğu tahmin ediliyor. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler