"AVRUPA"

Belçika’da Zorunlu Cinsel Eğitim Dersi Eleştirilerin Hedefinde

Belçika'da zorunlu ders olarak müfredata dahil edilmesi planlanan cinsel eğitim dersi içeriği nedeniyle başta ülkedeki Müslüman toplum olmak üzere farklı kesimlerin tepkisini çekiyor. Brüksel'de toplanan yüzlerce kişi "Çocuklarımıza dokunmayın" sloganıyla programı protesto etti.

7 Eylül 2023 admin
Belçika'da yüzlerce kişi EVRAS'ı protesto etti. Dursun Aydemir - Anadolu Ajansı

12 Temmuz 2012’den bu yana Belçika’da, EVRAS kısaltmasıyla adlandırılan cinsel eğitim programı zorunlu eğitim müfredatına edildi. Uygulamayı koordine etmek amacıyla 2013’de bir mutabakat imzalanmış, fakat teoriden pratiğe geçirilememişti. Belçika’nın Valonya-Brüksel Federasyonu yapılan oylamayla tasarıyı kabul ederek Eylül 2023’ten itibaren EVRAS’ın genel eğitimde ilköğretim 6. ve ortaöğretim 4. sınıflarda tüm öğrenciler için zorunlu olmasını kararlaştırdı.

Ülke Çapında Tepkiler Büyüyor

Söz konusu programın bu sene zorunlu müfredata dahil edilmesi ülkede birçok sivil ve siyasi aktör tarafından endişe ile karşılandı. Belçika’daki Müslüman toplumu temsil eden kuruluşların “Belçika İslami Kurumları çocuk haklarını ihlal eden EVRAS programında çocukların aşırı cinselleştirilmesini öngören düzenlemeyi kınıyor” başlığı altında yayımladığı ortak bir açıklamada EVRAS programının kabulu durumunda duydukları endişeyi dile getirdiler. Açıklamada, Valonya-Brüksel Federasyonu yetkililerini, bu programın kabul edilmesine karşı çıkan uzmanların güçlü ve meşru endişelerinin yanı sıra Müslüman toplumunun kaygılarını da dinlemeye ve bu programı olduğu gibi kabul etmemeye çağırdıkları belirtiliyor.

Ayrıca  “gençlerin cinsel sağlığının desteklenmesi ile her bireyin değerlerine ve temel haklarına saygı gösterilmesi arasında bir denge kurulması son derece önemlidir” ifadelerine yer verilen açıklamada, EVRAS programının Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi hükümleri ihlal ettiğine de işaret edildi. “Bu karar bize göre aile eğitiminin evrensel ve dokunulmaz değerlerine, öğrencilerin ve ailelerinin çıkarlarına ters düşmektedir. EVRAS programı, uygulanma şekli ve genç hatta çok küçük çocuklara ileteceği mesajlar konusunda büyük endişelere yol açmaktadır.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklama Belçika İslam Federasyonu, Diyanet Vakfı, Belçika Arnavut Camileri Federasyonu, Belçika Afrika Camileri Birliği, Liege Camiler Birliği, Belçika Bosna İslam Toplumu ve Ehli-Beyt Türk İslam Kültür Merkezi olmak üzere ülkede faaliyet gösteren yedi farklı İslami kurumun imzasını taşıyor.

Uzman Pedagoglar da Tepki Gösterdi

EVRAS programının uygulanmasına sadece Müslümanlar ve dinî cemaatler tepkili değil. Psikolog ve pedagoglar tarafından yazılmış ve kamuoyuna sunulmuş olan “Çocuklarımızın sözde ilericilik adına aşırı cinselleştirilmesine hayır!” kampanya mektubuna bugün itibarı ile 7 bin 600 kişi imza attı. Kampanya metninde şu cümlelere yer veriliyor: “Mektubumuzu, özellikle duygulanım ve cinsellik konularında çocuklarının ilk eğitmenleri olan tüm ebeveynlere ithaf ediyoruz”. Mektupta EVRAS programında yer alan ve çocuklara sunulan pek çok içeriğin, çocuklarda rahatsız edici ve hatta travmatik kaygılara yol açabileceğinin altı çiziliyor.

Brükselde Protesto Gösterisi

Brüksel’de çoğunluğu Müslüman ve kadın yüzlerce kişi, Fransızca konuşan toplumun hükûmeti olarak bilinen Valonya-Brüksel Federasyonu’nun okullarda başlatacağı cinsellik eğitimini protesto etmek için toplandı.

Valonya-Brüksel Federasyonu Parlamentosu’nun bulunduğu (Rue des) Colonies Bulvarında yerel saatle 13.00 civarında bir araya gelen kalabalık, “EVRAS istemiyoruz”, “(Eğitim Bakanı Caroline) Desir istifa”, “Çocuklarımıza özgürlük”, “Çocuklarımıza dokunmayın” sloganları attı.

Parlamento’nun söz konusu taslak kararı oylayacağı genel kurul oturumunun başlayacağı 14.00’e doğru polis, ek güvenlik önlemleri aldı. Çok sayıda takviye ekip ve bir tazyikli su aracı sevk edildi, çevre yollar ve metro istasyonu trafiğe kapatıldı.

Oylama 16.00’da yapılacak.

Hem Müslümanlar Hem Hristiyanlardan Protesto

Protesto gösterilerine katılan Müslüman ve Cezayirli asıllı bir veli Amina Amara “Bugün burada EVRAS programına karşı çıkmak ve çocuklarımızı korumak için toplandık. Bu programa sonuna kadar ‘hayır’, ‘hayır’, ‘hayır’ diyoruz.” dedi.

Hristiyan Belçikalı velilerden Soline Duchastel de “Çocuklarımızı özgür bırakmalarını, okulda sadece okumayı, yazmayı, hesaplamayı öğretmelerini istiyoruz.” diye konuştu.

Diallo, “Cinsellik Çocuklara Devlet Eliyle Empoze Edilemez.”

EVRAS Programı

303 sayfalık EVRAS rehberinde çeşitli konulara değiniliyor. Bunlar arasında cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadeleri ve cinsel yönelimler, şiddet vb. gibi başlıklar yer alıyor ve her başlık altında yaş gruplarına göre çeşitli önerilere yer veriliyor. Tepkilere maruz kalan öneriler arasında 5 yaşından itibaren kişinin cinsiyet kimliğinin aynı veya farklı olabileceğinin farkında olması, pekiştirmesi ve cinsiyet kimliğini ifade etmesi gibi maddeler yer alıyor. Rehberde 9 yaşından itibaren “Rahatlık noktanızı bulmak için cinsiyet normlarını ve klişeleri sorgulamaktan çekinmeyin” ifadelerine yer veriliyor ve ayrıca çocuğun cinsiyet kimliğini sorgulaması gerektiği belirtiliyor.

Eğitim Bakanı Desir yaptığı açıklamada planlanan eğitimin çocukları korumayı amaçladığını, ailelerin endişelenmesine gerek olmadığını savunmuştu. Belçika’daki Müslüman toplumu EVRAS kılavuzunun uygulanması konusunda acilen bir moratoryum çağrısında bulundu.

Belçika’da tüm sınıflar için cinsellik eğitimini öngören bir düzenleme 2012’den bu yana bulunuyor ancak şimdiye kadar uygulama, okulların inisiyatifine bırakılmıştı. Yeni taslak karar, her ilköğretim 6. ve ortaöğretim 4. sınıf öğrencisinin bu dersleri almasını zorunlu tutuyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#2

*Tüm alanları doldurunuz

  • Şadıman kurt
    2023-09-14 22:37:04

    Non on veux pas

  • Ayse demirel
    2023-09-13 20:48:46

    Non on veux pas

Son Yüklenenler